Οι καλοκαιρινές διακοπές με το παιδί είναι μια από τις καλύτερες οικογενειακές εμπειρίες που συλλέγουμε στη ζωή μας. Πολλές φορές όμως, οι εργασιακές υποχρεώσεις κρατούν τους γονείς μακριά από το όνειρο της καταγάλανης παραλίας και των ασταμάτητων παιχνιδιών με τα παιδιά τους.

Η καλύτερη επιλογή για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να είστε σίγουροι πως το παιδί σας θα περάσει υπέροχες διακοπές αντί να μείνει κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού είναι η κατασκήνωση.

Η κατασκήνωση είναι μια πολύ καλή ιδέα για να περάσει το παιδί σας τους καλοκαιρινούς μήνες ευχάριστα, συμβιώνοντας και παίζοντας με άλλα παιδάκια, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να ακολουθούν μια καθημερινότητα γεμάτη με αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παιχνίδια κι όχι μόνο.

Οσο κι αν η κατασκήνωση λύνει τα δικά σας χέρια, εάν το παιδί σας δεν έχει ξαναφύγει από το σπίτι του, μπορεί να νιώσει φόβο και άγχος. Η διαμονή μακριά από το σπίτι μπορεί να καταλήξει επεισοδιακή, εκτός εάν ακολουθήσετε μικρά βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να χαλαρώσει και να αποβάλλει τα αίσθημα του φόβου και του αποχωρισμού.

• Για να αποφύγετε τα τηλεφωνήματα του παιδιού που θα σας ζητά να γυρίσει σπίτι το συντομότερο, ξεκινήστε να το προετοιμάσετε για την ιδέα της κατασκήνωσης και τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό.

• Το παιδί σας πρέπει να συνειδητοποιήσει σταδιακά ότι εκεί δε θα σας βλέπει κάθε μέρα. Για να το ηρεμήσετε, πείτε του κάθε πότε θα μπορείτε να μιλάτε στο τηλέφωνο, καθώς και πότε θα το επισκέπτεστε, κατόπιν συνεννόησης με τη διοργάνωση. Μη ξεχάσετε να εφοδιάσετε το παιδί σας με κάθε στοιχείο επικοινωνίας μπορεί να χρειαστεί.

• Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οικειότητα σε ένα καινούριο χώρο, όταν έχουν μαζί τους κάτι από το σπίτι τους. Η συντροφιά ενός παιχνιδιού, μιας πιτζάμας, μιας φωτογραφίας σίγουρα θα είναι ένα είδος παρηγοριάς το πρώτο και πιο δύσκολο βράδυ.

• Δείτε παρέα το ενημερωτικό φυλλάδιο της κατασκήνωσης που έχετε επιλέξει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι ποικίλες και διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα απασχολούν το παιδί εκεί θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Δείξτε τον ενθουσιασμό και τη χαρά σας για τη νέα περιπέτεια του παιδιού σας, κι έτσι θα νιώσει κι εκείνο με τη σειρά του λιγότερο φόβο για το νέο περιβάλλον.

• Παροτρύνετε και τις οικογένειες των φίλων του παιδιού σας να στείλουν και τα δικά τους παιδιά σε μια κατασκήνωση, ώστε να περάσουν παρέα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα κάνουν βουτιές και το σημαντικότερο θα νιώσουν περισσότερη ασφάλεια, αφού θα έχουν το ένα τον άλλο.

• Καθησυχάστε τα παιδιά για την παρουσία των υπευθύνων του χώρου. Οτιδήποτε κι αν χρειαστούν, θα μπορούν να το ζητήσουν ελεύθερα από τους αρμόδιους, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

• Συζητήστε με τα παιδιά σας για τις δικές σας εμπειρίες από τις κατασκηνώσεις που πήγατε ως παιδιά. Μιλήστε τους για τι κάνατε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πως περνούσατε τα βράδια, τι τραγούδια φωνάζατε, πόσους φίλους κάνατε και οτιδήποτε άλλο θυμάστε. Οι δικές σας αναμνήσεις θα λειτουργήσουν ευεργετικά στη ψυχολογία του παιδιού σας και θα τα βοηθήσει να δουν με άλλο μάτι την κατασκήνωση.

Με μικρά και σταθερά βήματα θα καταφέρετε να μετατρέψετε την εμπειρία του παιδιού σας στην απόλυτη καλοκαιρινή ανάμνηση που θα γίνει συνήθεια.