Είναι απαραίτητη η δεύτερη ιατρική γνώμη; Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» κατέληξε ότι εκείνοι που εμπιστεύονται τον γιατρό τους έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Philip Evans, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Exeter στη Βρετανία, ανέλυσαν τα ευρήματα 22 ερευνών από εννέα χώρες (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Βρετανία, Νότια Κορέα, Ισραήλ) με στόχο να διαπιστώσουν πόσοι αλλάζουν τακτικά γιατρό και πόσοι επιμένουν στον ίδιο.
Η μεταανάλυση έδειξε ότι οι 18 έρευνες (το 82%) καταλήγουν πως η επαναλαμβανόμενη επαφή με τον ίδιο γιατρό σε διάστημα κατά μέσο όρο δύο ετών συνδεόταν με λιγότερους θανάτους συγκριτικά με εκείνους που συνήθιζαν να κλείνουν ραντεβού και με άλλον ειδικό.
Μάλιστα, το ίδιο ισχύει για όλες τις ειδικότητες «πρώτης γραμμής» – για παράδειγμα, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και χειρουργούς. «Η συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση επιτρέπει σε γιατρό και ασθενή να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία, μεγαλύτερη ικανοποίηση του ασθενούς, μεγαλύτερη προσκόλληση στις ιατρικές συμβουλές και πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο» δήλωσε ο δρ Evans. Ο ίδιος δε πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η ιατρική τεχνολογία και οι νέες θεραπείες κυριαρχούν στις ειδήσεις, η ανθρώπινη διάσταση στην ιατρική πρακτική έχει παραμεληθεί. Η μελέτη μας δείχνει όμως ότι μπορεί να σώσει ζωές, γι" αυτό πρέπει να θεωρηθεί ζήτημα προτεραιότητας».
Εν τούτοις, τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερη που φέρει την υπογραφή της Mayo Clinic, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η δεύτερη γνώμη αποδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις σωτήρια. Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη αυτή μελέτη οι ειδικοί εξέτασαν τα στοιχεία 286 ασθενών που είχαν παραπεμφθεί στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ. Η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Evaluation in Clinical Practice», έδειξε ότι μόλις στο 12% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, στο 21% των περιπτώσεων η αρχική διάγνωση άλλαξε ριζικά και στο 66% των περιπτώσεων τροποποιήθηκε ή επαναπροσδιορίστηκε.
Μετά την αποκάλυψη πως τα ιατρικά διαγνωστικά σφάλματα είναι πιο συχνά από ό,τι θα πίστευε κανείς, οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γνώμη ενός δεύτερου γιατρού συνιστά ορθή πρακτική.