Οι διακοπές είναι η αγαπημένη στιγμή του χρόνου για κάθε οικογένεια. Συγκεντρώνονται όλοι μαζί και περνούν στιγμές ξεκούρασης και ανεμελιάς. Με το πέρασμα των χρόνων, τα παιδιά μεγαλώνουν γίνονται έφηβοι και οδεύουν προς την ενηλικίωση. Η στιγμή που το παιδί σας θέλει να πάει διακοπές μόνο του, για την ακρίβεια με την παρέα του ή τη σχέση του, είναι γεγονός.

Οι ξεχωριστές διακοπές από την οικογένεια είναι ένα πρώτο σοκ για τους γονείς πως το παιδί τους μεγάλωσε.

Τι συμβουλές όμως πρέπει να δώσετε στο παιδί σας για την πρώτη του ανεξάρτητη εξόρμηση;

• Δε χρειάζεται να του προκαλέσετε άγχος και φόβο. Υποτίθεται ότι οι διακοπές είναι στιγμές διασκέδασης. Δε χρειάζεται να του τηλεφωνείτε κάθε μισή ώρα για να δείτε αν είναι καλά. Διατηρήστε τις ισορροπίες και χαλαρώστε.

• Μιλήστε για τα αυτονόητα. Πρέπει να έχει πάντοτε το κινητό πάνω του φορτισμένο ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει ανά πάσα στιγμή χρειαστεί ή προκύψει κάποια ανάγκη.

• Να μην απομακρύνετε από την παρέα του. Οι πρώτες του διακοπές έχουν ένα αέρα ανεξαρτησίας, μιας και βρίσκεται για πρώτη φορά μακριά από το βλέμμα και τον έλεγχο των γονιών. Καλό είναι να μην απομακρύνονται και να ενημερώνουν πάντοτε ο ένας τον άλλο για το που θα βρίσκονται. Η σωστή επικοινωνία είναι το παν για τις τέλειες διακοπές.

• Κάντε μια οικογενειακή συζήτηση ώστε να προετοιμάσετε το παιδί σας για τυχόν κινδύνους που παραμονεύουν και πως να τους αντιμετωπίσει. Μη ξεχνάτε ότι έχετε απέναντι σας έναν ενήλικα πλέον οπότε να είστε ειλικρινείς, χωρίς να κινδυνολογείτε.

• Προσοχή στο αλκοόλ, ειδικά όταν βρίσκεται έξω. Εξηγήστε τους λόγους που δεν πρέπει να ξεφύγει όσον αφορά την κατανάλωση του ποτού του. Συμβουλέψτε το να προσέχει το ποτό του και να μη το χάνει από τα μάτια του. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει στάχτη ή άλλες ουσίες στο ποτό σε κάποια νυχτερινή διασκέδαση, προκαλώντας ανεπιθύμητα προβλήματα στην υγεία μας.

• Η οργάνωση είναι πολύ σημαντική σε κάθε ταξίδι. Θα του φανεί πολύ χρήσιμο να έχει συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που χρειάζεται για την καλοκαιρινή του απόδραση. Ενα τσεκ είναι ότι πρέπει πριν ξεκινήσει την περιπέτεια για να είναι σίγουρος πως δεν έχει ξεχάσει το εισιτήριο, την ταυτότητα, τις κάρτες του και οτιδήποτε άλλο κρίνεται αναγκαίο.

Οσο για τους γονείς οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν όσο το παιδί τους θα λείπει δεν είναι πολλές, αλλά βασικές. Φροντίστε να έχετε τα κινητά τηλέφωνα της παρέας του παιδιού σας σε περίπτωση ανάγκης, καθώς και των οικογενειών τους. Αφού τους ενημερώσετε πλήρως με τα παραπάνω, χαλαρώστε και αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να γεμίσουν το δικό τους κουτί με αναμνήσεις, περιπέτειες και εμπειρίες που δε θα ξεχάσουν ποτέ.

Αλλωστε μη ξεχνάτε, υπήρξατε κι εσείς κάποτε έφηβοι!