Οι Μεξικανοί προσήλθαν στις κάλπες χθες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον αριστερό Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ που υποσχέθηκε «ριζοσπαστική αλλαγή» κατά την προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκαν 133 υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα. Ο 64χρονος Ομπραδόρ είχε πάρει μέρος και στις εκλογές του 2006 και του 2012. «Αυτή θα είναι μια ιστορική εξέλιξη, η νίκη ενός ολόκληρου λαού επί της ανηθικότητας και της παρακμής των τελευταίων ετών» είπε ο πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού στην τελευταία του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στο στάδιο Ατζτέκα της πρωτεύουσας. «Από την πρώτη μέρα θα αρχίσει μια περίοδος εθνικής συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο ΑMΛΟ, όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι Μεξικανοί, την ώρα που ψήφιζε.

Εκτός από τις πολιτικές δολοφονίες, το Μεξικό υποφέρει από την πιο βίαιη χρονιά στην πρόσφατη Ιστορία του, με τον αριθμό των φόνων να έχει εκτοξευθεί. Οι Αρχές τούς αποδίδουν στον ανταγωνισμό των καρτέλ ναρκωτικών καθώς και στο γεγονός ότι έχουν απλώσει τις επιχειρήσεις τους σε κλοπές καυσίμων και εκβιασμούς. Ετσι οι 89 εκατομμύρια μεξικανοί ψηφοφόροι, απογοητευμένοι από τη θητεία του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο που σημαδεύθηκε από διαφθορά, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κλιμάκωση της βίας, προβλέπεται ότι θα εκλέξουν τον Ομπραδόρ που έχει υποσχεθεί αυξήσεις στους μισθούς και στις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση καθώς και σφιχτό προϋπολογισμό.

Ο επόμενος πρόεδρος του Μεξικού θα πρέπει να διαχειριστεί και το θέμα της αντιπαράθεσης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και το εμπόριο, καθώς και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας ΝΑFTA που ασκεί πιέσεις στο μεξικανικό πέσο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα υψώσει τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ένα σχέδιο το οποίο ζητά να πληρώσουν οι ίδιοι οι Μεξικανοί, εξαγριώνοντάς τους.