Αν σκεφτείτε πόσες φορές στη ζωή σας έχετε αναπολήσει τις οικογενειακές διακοπές που βιώσατε όντας παιδί, ανεξάρτητα από τον προορισμό, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι τώρα που είστε στη θέση των γονιών ή και των θείων, να προσφέρετε τις καλύτερες δυνατές διακοπές στα παιδιά σας. Παρά την κρίση, που ταλαιπωρεί άπαντες, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τις μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδράσεις της οικογένειας, μια περίοδο ξεχωριστή, που θα σφραγίσει το άλμπουμ της μνήμης μικρών και μεγαλύτερων και θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε και να γεμίσετε μπαταρίες.

Το «κλειδί» για ξεχωριστές διακοπές, όπως σε πολλές καταστάσεις της ζωής είναι ο σωστός προγραμματισμός και η καλή διάθεση, μιας και τα απρόοπτα μπορεί και να συμβούν.

Για αρχή φροντίστε να επιλέξετε τον σωστό προορισμό, που θα εξασφαλίζει ασφαλές παιχνίδι στα παιδιά και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλύτερους συνοδούς να ξεκουραστούν. Μια ιδανική επιλογή θα είναι οργανωμένες εγκαταστάσεις σε κάποιο νησί (από ξενοδοχειακό συγκρότημα μέχρι οργανωμένο κάμπινγκ, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών), που θα έχει και νοσοκομείο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μιακαλή λύση είναι το εξοχικό ή το σπίτι στο χωριό.

Σημαντικό είναι να έχετε όπου και αν πάτε μαζί σας ένα οργανωμένο φαρμακείο για να είστε προετοιμασμένοι για ότι συμβεί, καθώςκαι το βιβλιάριο υγείας των παιδιών.

Πέρα από τον κατάλληλο ρουχισμό, το αντηλιακό, τα καπέλα και τα γυαλιά των παιδιών, θυμηθείτε να πάρετε μπάλες, επιτραπέζια, βιβλία και ότι άλλο χρειάζεστε για τα παιχνίδια τους.

Προγραμματίστε σωστά τη διατροφή τους, χωρίς να παραλείπετε γεύματα, αρχίζοντας από ένα θρεπτικό και ελαφρύ πρωινό.

Φροντίστε να ξεκουράζονται τα παιδιά αλλά και εσείς, παίρνοντας έναν μεσημεριανό υπνάκο, γεγονός, που θα τα κρατήσει ήρεμους αμφότερους για τη συνέχεια.

Οι διακοπέςπροσφέρουν τη δυνατότητα στους γονείς να συζητήσουν διάφορα θέματα. Αξιοποιήστε την ευκαιρία.

Εκτός από το να παίξετε μαζί τους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, μπορείτε να κάνετε πιο δημιουργικά πράγματα. Από το να μαζέψετε κοχύλια, πέτρες ή βότσαλα, και να βγάλετε μαζί φωτογραφίες (με τα παιδιά γιατί όχι σε ρόλο φωτογράφου), μέχρι να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα της περιοχής και να μάθετε την ιστορία του τόπου διαμονής σας, ακόμη και να δοκιμάσετε μια διαφορετική γεύση, ή ένα άγνωστο αλλά ασφαλές σπορ.

Κύριο μέλημά σας είναι να ξεκουραστείτε και να διασκεδάσετε μικροί και μεγάλοι. Ο σωστός προγραμματισμός, η καλή διάθεση και η φαντασία θα σας βοηθήσουν να περάσετε αξέχαστες διακοπές.