Ενα χορταστικό και πεντανόστιμο πιάτο με κρέας μοσχάρι και ένα καλοκαιρινό λαχανικό, τις μελιτζάνες.

Υλικά

ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο ή ποντίκι σε μπουκιές

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

130 γραμμάρια κρασί κόκκινο

1 κονσέρβα αποφλοιωμένο ντοματάκι με το χυμό του

3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 κ. σ. μέλι

λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

αλάτι/πιπέρι

Για τις μελιτζάνες

3-4 μελιτζάνες

λάδι

αλάτι/πιπέρι

θυμάρι ξερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα που την έχουμε κάψει ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά από όλες τις μεριές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμετο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε και τον πελτέ καισοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά για να βγάλει τα αρώματά του και να μην πικρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το μέλι. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και σιγοβράζουμε για όσο χρειαστεί έως ότου να μελώσει. Στο μεσοδιάστημα βάζουμε αλάτι και λίγο πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας και πιπέρι. Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Αφού τις πλύνουμε, τις κόψουμε σε κύβους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή με μια ώρα. Τις ξεπλένουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αέρα. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι ξερό. Τις ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα με σαράντα λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και τις βάζουμε στη κατσαρόλα. Βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας. Σερβίρουμε με πουρέ και τριμμένη φέτα ή γραβιέρα και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με μαϊντανό.