Σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους, δημοσιεύθηκε το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Τους υπαίτιους για τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου δείχνει το μακροσκελές πόρισμα των 83 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο καταλογίζονται πειθαρχικές ευθύνες σε δημοσίους υπαλλήλους και δημοτικές υπηρεσίες και αιρετούς του Δήμου Μάνδρας, που θα αναγνωριστούν, όπως αναφέρεται, ύστερα από διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης. Ο λόγος είναι η ανέγερση δημοτικών αυθαίρετων κατασκευών μέσα στην κοίτη του ρέματος, όπως είναι το δημοτικό αμαξοστάσιο, «τμήματα του οποίου είχαν κατασκευαστεί εντός του ρέματος Σούρες».

«Από τις έρευνες έχουν βρεθεί αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στην κοίτη των ρεμάτων» τόνισε σε δηλώσεις της η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Πρόσθεσε δε πως παρότι υπήρξε μακροχρόνια συνεργασία εμπλεκόμενων υπηρεσιών, δεν αξιολογήθηκε ο βαθμός του επείγοντος. «Γι’ αυτό τον λόγο αναζητούνται πλέον πειθαρχικές ευθύνες σε υπαλλήλους και δημοσίους και δημοτικών υπηρεσιών και σε αιρετούς. Θα διενεργηθούν Προκαταρκτικές Διοικητικές Εξετάσεις, εμείς αυτή την πρόταση κάνουμε και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει».

Για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες για αυθαίρετες κατασκευές, ωστόσο δόθηκαν κανονικά οι άδειες ανέγερσης κτιρίων και μέσα στην κοίτη του ρέματος, καταλογίζονται, ύστερα από την έρευνα του μεικτού κλιμακίου ελέγχου, και στην Πολεοδομία Ελευσίνας αλλά και σε ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι εμπλέκονται στην κατασκευή των εν λόγω αυθαιρέτων.

Μάλιστα το πόρισμα είναι σαφές για το τι μπορεί να προκάλεσε τις πλημμύρες του 2017, επισημαίνοντας πως για τις εικόνες καταστροφής σίγουρα δεν φταίνε οι φωτιές και η απογύμνωση των βουνών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην εξεταζόμενη περιοχή «δεν καταγράφηκαν πυρκαγιές και συνεπώς δεν υπέστη σχετικές ζημίες. Συνεπώς η φυσική κατάσταση της λεκάνης απορροής διατηρήθηκε σταθερή για πολλά χρόνια και δεν συνιστά λόγο που συνέβαλε στα αποτελέσματα της πλημμύρας (…) Οι εμπλεκόμενες όμως υπηρεσίες, με βάση τόσο το ιστορικό και τη συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων όπως καταγράφεται από το 2014 και εντεύθεν, ακόμη και αν αυτά προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, όφειλαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ευθύνες ωστόσο επιρρίπτονται και σε υπαλλήλους του Δασαρχείου Αιγάλεω για την τρίχρονη καθυστέρηση να απαντήσουν στο εάν η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται δασική ή όχι, με στόχο να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Συμπερασματικά η έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων πως οι διαδικασίες υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύντομες ενώ το πλημμυρικό φαινόμενο της 15ης Νοεμβρίου 2017 δημιούργησε την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών.