Οι γονείς θέλουν να μεγαλώνουν υγιή κι ανεξάρτητα παιδιά που να στέκονται γερά στα πόδια τους. Πολλές φορές όμως, βρίσκονται προ εκπλήξεως αφού τα σχέδια τους ανατρέπονται, όταν το παιδί έχει γίνει αυτοκόλλητο μαζί τους. Δε θέλει να πάει πουθενά χωρίς αυτούς, όταν δεν είναι μαζί τους γκρινιάζει και κλαίει, αντιλαμβάνεται κατευθείαν την απουσία τους και άρα φοβούνται να τους αποχωριστούν ακόμη και για λίγα λεπτά.

Ο φόβος και το άγχος του αποχωρισμού στα μικρά παιδία είναι αρκετά συνηθισμένα και φυσιολογικά. Πολλές φορές το γεγονός ότι αναζητούν διαρκώς τους γονείς τους, συνδέεται και με το ότι δε θέλουν κανέναν άλλο γύρω τους, θεωρώντας τους όλους ξένους.

Τα πρώτα σημάδια ενός τέτοιου άγχους συνδέεται με την αλλαγή παραστάσεων και πιο συγκεκριμένα, όταν βρεθούν σε νέους χώρους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν πάτε το παιδί σας για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό, όταν κάνετε το πρώτο σας ταξίδι και χρειαστεί να μείνετε σ’ ένα ξενοδοχείο, να παρατηρήσετε μια εναλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Η συστολή και η ανησυχία του οφείλεται στο ότι διαισθάνεται τον αποχωρισμό.

• Φροντίστε να καθίσετε μαζί του για λίγη ώρα προτού να φύγετε από το χώρο. Το παιδί θα έχει λίγο χρόνο για να νιώσει άνετα, να οικειοποιηθεί του χώρου και να αισθανθεί ασφάλεια.

• Κάθε παιδί έχει αδυναμία σε ένα παιχνίδι, ένα αρκουδάκι, οτιδήποτε. Αν κρατάει ένα τέτοιο αντικείμενο στα χέρια του θα νιώσει σαν έχει μαζί του κάτι από το σπίτι του, κάτι που το συνδέει με την οικογένειά του.

• Καθησυχάστε το παιδί, λέγοντάς του ότι δε θα συμβεί τίποτα κακό εάν χωριστεί έστω και λίγο από τους γονείς του. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά του μικρούς αποχωρισμούς και επανασυνδέσεις, ώστε να διώξετε κάθε του φόβο. Τα παιδιά συνήθως αγχώνονται πως αν ο γονιός τους απομακρυνθεί, δε θα ξαναγυρίσει ποτέ ή ότι αισθάνονται ότι τα εγκαταλείπει. Με αυτό το μοτίβο όμως, το παιδί θα καταλάβει σταδιακά πως οι αποχωρισμοί δεν είναι μόνιμοι.

• Πάντα να ενημερώνετε το παιδί σας ότι φεύγετε και το πότε θα επιστρέψετε. Είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε πως θα λείπετε για κάποιο διάστημα από το σπίτι, παρά να σας ψάχνουν, ενώ εσείς μπορεί να έχετε φύγει από το σπίτι στα κρυφά.

• Ξεκινήστε μια ασχολία με το παιδί σας πριν φύγετε. Η δραστηριότητα θα το βοηθήσει να ξεχαστεί και θα του αποσπάσει τη προσοχή, χωρίς να σκέφτεται συνέχεια που είναι οι γονείς του.

• Διαβάστε παραμύθια ή βιβλία σχετικά με τον αποχωρισμό. Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού μέσα από τις ιστορίες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διδασκαλίας.

Μικρά βήματα που θα σας φανούν θαυματουργά στην καθημερινότητά σας και κυρίως θα διώξουν κάθε φόβο και άγχος που απασχολεί το παιδάκι σας.

Για να επιτύχετε σε όλα τα βήματα βέβαια μη ξεχνάτε, πως σημασία έχει οι ίδιοι οι γονείς να αποβάλλουν και τη δική τους ανασφάλεια όταν αφήνουν το παιδί στο σπίτι ή όταν χρειάζεται να φύγουν.

Έτσι, ολόκληρη η οικογένεια θα είναι χαρούμενη και ξέγνοιαστη.