Σε εμπορική λειτουργία τίθενται στην Αθήνα τα πρώτα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα οπτικών ινών που θα φθάνουν μέχρι τα σπίτια (FTTH), εξασφαλίζοντας υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ. Σήμερα ή το αργότερο έως το Σάββατο, εγκαινιάζονται τα δίκτυα FTTH του ΟΤΕ, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα ακολουθήσει η εμπορική λειτουργία των δικτύων της Vodafone και της Wind. Οι περιοχές της χώρας που διαθέτουν δίκτυα FTTH είναι λίγες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι από τη νέα χρονιά οι συγκεκριμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές θα «τρέξουν» πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε νέα δίκτυα FTTH θα εξαρτηθούν κυρίως από τη ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες που θα εκδηλωθεί από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ΟΤΕ σε πρώτη φάση θα διαθέτει δίκτυα FTTH σε περιοχές του Καλαμακίου και του Παλαιού Φαλήρου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή, καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Η Vodafone θα παρέχει άμεσα FTTH στην περιοχή του Βύρωνα και στη συνέχεια σε περιοχές των Αμπελοκήπων (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και του Πειραιά (Φρεαττύδα). Η Wind ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του δικού της δικτύου οπτικών ινών στην Καλαμάτα, ενώ ακολουθούν η Λάρισα, η Νέα Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών υλοποιούνται στο πλαίσιο του κανονισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το Vectoring. Σε ό,τι αφορά το κόστος απόκτησης των νέων υπηρεσιών FTTH, εκτιμάται ότι τα σχετικά τιμολόγια θα βασιστούν στα ήδη ισχύοντα για τις ταχύτητες των 50, 100 και 200 Mbps. Πάντως, οι καταναλωτές θα μπορούν να εξασφαλίζουν εκπτώσεις μέσα από συμφωνίες για την απόκτηση περισσότερων υπηρεσιών σε πακέτο.

Σημειώνεται ότι σε αυτήν τη φάση οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα επιδότησης που προσφέρει η δράση Superfast Broadband (www.sfbb.gr) της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση είναι συνολικού ύψους 360 ευρώ για 24 μήνες (13 ευρώ ανά μήνα και 48 ευρώ για τη σύνδεση) και δίνεται για συνδέσεις στο Διαδίκτυο με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps, δηλαδή μόνον εκεί όπου υπάρχουν δίκτυα FTTH.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου για το έργο Ultra-Fast Broadband (UFB), προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ, που θα υποβληθεί προς έγκριση – χρηματοδότηση στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηδη, ΟΤΕ, Vodafone και Wind έχουν κληθεί από τη ΓΓΤΤ να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2023, για την κάλυψη περιοχών με δίκτυα νέας γενιάς (NGA). Συγκεκριμένα, έως τις 30 Ιουλίου θα ενημερώσουν τη ΓΓΤΤ για τις περιοχές κάλυψης με δίκτυα νέας γενιάς και στη συνέχεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προσκομίσουν τις σχετικές αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων για την υλοποίησή τους.

Το έργο Ultra-Fast Broadband θα υλοποιηθεί σε γεωγραφικές περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί σε άλλα επενδυτικά σχέδια, ως σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (PPP), με τη μορφή Design – Build – Operate – Transfer (DBOT). Η χωροθέτηση του έργου θα συμπεριλάβει όλες τις NGA – white περιοχές και τις NGA – grey περιοχές όπου δεν προσφέρονται υπηρεσίες αναβαθμίσιμες σε Gigabit, γι’ αυτό και θεωρήθηκε αναγκαία η χαρτογράφηση των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων.