Η απλασία του κόλπου, η γέννηση δηλαδή κοριτσιών χωρίς κόλπο και μήτρα, εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις. Συνεπώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα, δεδομένου ότι καταγράφονται περίπου 80.000 τοκετοί ετησίως, 20 κοριτσάκια έρχονται στον κόσμο με την πάθηση αυτή.

Και ενώ μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπιζόταν στη χώρα μας, μια επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δυνατότητα στα κορίτσια αυτά να χειρουργηθούν στην Ελλάδα αποκτώντας μια φυσιολογική ζωή και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα.

Ειδικότερα, η ομάδα της Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας Γρηγόρη Γκριμπίζη – είναι η μοναδική στη χώρα μας που εφαρμόζει τη μέθοδο της δημιουργίας νεόκολπου για την αποκατάσταση της απλασίας του κόλπου. Ηδη στις αρχές της εβδομάδας η ομάδα εφάρμοσε με επιτυχία τη μέθοδο στο 15ο περιστατικό.

«Η τεχνική που εφαρμόσαμε συνίσταται στη δημιουργία νεοκόλπου σε μια 18χρονη κοπέλα η οποία είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα. Και αυτό το οποίο προσφέρουμε είναι στην ουσία η δημιουργία ενός κόλπου, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, από το 2007, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου από την Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο Γρηγόρης Γκριμπίζης.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, «η τεχνική αφορά τη διάνοιξη της περιοχής όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό, το έντερο. Αυτός ο χώρος στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Το σημείο επικαλύπτεται με έναν φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόνιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Ετσι δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική».

Επιπλέον, η μέθοδος εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις κοριτσιών με απλασία κόλπου αλλά παρουσία μήτρας.

«Σε τέτοια περιστατικά, αρχικά δημιουργούμε νεόκολπο και μετά προχωρούμε σε αναστόπωση της μήτρας με το νεόκολπο, προσφέροντας τη δυνατότητα στα κορίτσια αυτά να έχουν πλέον μια φυσιολογική ανατομία και τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα, η οποία ήταν αποφραγμένη».