Ενα πρωτοποριακό προϊόν που ομοιάζει στο γνωστό μας τσιρότο (patch), απελευθερώνει φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες ενσωματωμένες σε ένα δίκτυο νανοϊνών (ικριωμάτων), και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα της αισθητικής φροντίδας του δέρματος, με εστιασμένη δράση, εφηύρε μια 26χρονη Ελληνίδα βιολόγος στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας στο ΑΠΘ. 

Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Μάτσκου, η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Νανοϊατρική και θα παρουσιάσει τη σχετική μελέτη στο 15o συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2018, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, στο Porto Palace Conference Center, στη Θεσσαλονίκη.

«Το αντικείμενο που μελέτησα βασίζεται στην ανάπτυξη της ιστικής μηχανικής και αφορά την κατασκευή ικριωμάτων, φορτωμένων με φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στη στοχευμένη απελευθέρωση των ουσιών αυτών, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα φροντίδας του δέρματος» εξηγεί η κ. Μάτσκου.

«Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο νανοινών, που προσομοιάζουν την εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων, το φυσικό δηλαδή μονοπάτι μέσω του οποίου τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το ικρίωμα δίνει το έναυσμα για την έναρξη του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και την αποκατάσταση της ζημιάς. Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι βιοδιασπώμενα, προκειμένου να μην προκαλέσουν τοξικότητα και παρενέργειες στο σύστημα» συμπληρώνει.

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι «μέσα στο ικρίωμα ενσωματώνονται φαρμακευτικές ουσίες που επιτελούν δύο ρόλους: την προστασία του οργανισμού από την αντίδρασή του στο ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν όπως έχει προκύψει από πολυετή έρευνα».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκχυλίσματος αλόης που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εργασία, που είναι πλέον πασίγνωστη η ευεργετική της δράση στο δέρμα: «Καθώς το υλικό κατασκευής της ίνας αρχίζει να αποικοδομείται, το φάρμακο απελευθερώνεται με ελεγχόμενο ρυθμό και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλιέται ποσότητα φαρμάκου, αλλά και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Μειώνεται δηλαδή η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κατασκευής αυτής» προσθέτει η κ. Μάτσκου.

Να σημειωθεί, ότι ήδη έγινε εφαρμογή της κατασκευής πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο τσιρότο – patch, αυξάνοντας το επίπεδο δράση ενός συμβατικού τσιρότου προστασίας του δέρματος.

«Τα περισσότερα τσιρότα σήμερα απλώς προστατεύουν ένα σημείο του δέρματος που παρουσιάζει πρόβλημα από το εξωτερικό περιβάλλον. Με την τεχνολογία αυτή περνάμε και σε θεραπεία πέρα από την προστασία των ερεθισμένων σημείων, με την απελευθέρωση των φαρμακευτικών ουσιών. Το συγκεκριμένο προϊόν με τα κατάλληλα φάρμακα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως patch με αντιγηραντικές ιδιότητες και να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων αντιγήρανσης» καταλήγει κ. Μάτσκου.

Το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, στο Μεταπτυχιακού Διεπιστημονικού Προγράμματος «Νανοτεχνολογίες – Νανοεπιστήμες» του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαζόταν ακόμη πολλή δουλειά εάν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αγορά.