«Safe heaven» και «Greece, the next big think». Αυτά ήταν τα πιο συχνά λόγια του Αλέξη Τσίπρα στις «κλειστές» συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο με εκπροσώπους του City κι άλλους θεσμικούς επενδυτές. Μπορεί το μικρής έκτασης, αλλά με μεγάλο επικοινωνιακό γκελ, επεισόδιο προχθές με την αποδοκιμασία του έλληνα Πρωθυπουργού από λιγοστά άτομα να κάλυψε την επικαιρότητα, όμως, μέσα στην αίθουσα ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα.

Την εκδήλωση που είχε οργανώσει ο έλληνας πρεσβευτής Δημήτρης Καραμήτσος – Τζηράς όμως παρακολούθησαν περίπου 40-50 άτομα. Οι περισσότεροι ήταν προσκεκλημένοι της πρεσβείας, ενώ απουσίασαν περίπου είκοσι άτομα που είχαν καλέσει μέλη της κυβέρνησης. Στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, είχε όρεξη για συζήτηση και μάλιστα κάθισε μιάμιση ώρα περισσότερο. Αντί να φύγει στις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε στις 8.30.

Λιτότητα τέλος;

Οι νέοι που πήγαν να ακούσουν τον Πρωθυπουργό τον βρήκαν χαλαρό κι ετοιμόλογο, κι ένα από τα θέματα που τόνιζε και αυτός αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ήταν: «Η λιτότητα έχει τελειώσει. Τα καταφέραμε όλα, βοηθήστε μας στα μικροοικονομικά τώρα». Πιο ενδιαφέρουσα ήταν, ωστόσο, η κλειστή συνάντηση χθες το πρωί. Ο Αλέξης Τσίπρας μπόρεσε να συνομιλήσει με ορισμένα στελέχη από το City, με έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά όχι με CEO μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε δύσκολη θέση

Στη συνάντηση αυτή μίλησε περίπου ένα τέταρτο και δέχθηκε μόλις τρεις ερωτήσεις. H μία –που δείχνει ότι η καχυποψία δεν είχε μείνει έξω από την αίθουσα –τον έφερε σε σχετικά δύσκολη θέση, καθώς ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα: «Πώς έχει τελειώσει η λιτότητα με πλεονάσματα 3,5%;». Ο Πρωθυπουργός, πάντως, επέμεινε στο BrainGain, στην επιστροφή των Ελλήνων στη χώρα «για να βοηθήσουν τώρα που βγαίνει από τα Μνημόνια». Να πω επίσης πως ο Τσίπρας έχει δώσει συνεντεύξεις αυτές τις ημέρες σε «Financial Times», «Blοοmberg» και «Le Point» που θα βγαίνουν με δόσεις.

Επανέρχεται η λίστα στις ευρωεκλογές

Ενώ τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαθαίνω ότι η κυβέρνηση, μέσα στην απόγνωσή της που βλέπει τα ποσοστά της να είναι μονοψήφια στη Βόρεια Ελλάδα, εισάγει νέα έθιμα. Δεν είναι ότι θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την απλή αναλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι και το γεγονός ότι θέλει να αλλάξει και τον τρόπο εκλογής των… ευρωβουλευτών. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης (από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Τσίπρα) εισηγείται να καταργηθεί ο σταυρός στην εκλογή ευρωβουλευτών και να επανέλθει η… λίστα. Και τούτο γιατί η λίστα καθίσταται αναγκαία όπως λέει, λόγω της επερχόμενης κατάτμησης της Β’ Αθηνών. Η πρόταση αυτή δεν είναι και τόσο (ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση) «αγνή» όσο παρουσιάζεται, καθ’ ότι με τη λίστα θα μπορεί ο Τσίπρας να περισώσει τους δικούς του. Γιατί θα πρέπει, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, να διαχειριστεί την ήττα. Το ίδιο θα συμβεί και στο Επικρατείας. Οσοι από τους ΑΝΕΛ βαυκαλίζονται ότι θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του, μάλλον δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να συμβεί. Οι συριζαίοι θα τους δεχτούν, αλλά όχι στο Επικρατείας, μόνον με σταυρό.

Σώζει τους δικούς του

Οι θέσεις άλλωστε στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κλείσει. Ο Τσίπρας αποφάσισε να βάλει σε εκλόγιμες θέσεις τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο και έναν εκ των Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά και (πιθανότατα) την Εφη Αχτσιόγλου.Τους δικούς του δηλαδή. Ετσι οι ελπίδες πολλών, φερ’ ειπείν του Νίκου Κοτζιά ή του Νίκου Τόσκα για μια θέση εκλόγιμη στο Επικρατείας, μάλλον φαντάζουν απραγματοποίητες. Ακόμα κι αν ο Κοτζιάς το ζητεί ως… επιβράβευση για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Εξαφάνιση

Το ΣΥΡΙΖΑ alert που σήμανε για τονΕυκλείδη Τσακαλώτοστη φιέστα του Ζαππείου και γενικά, επιχείρησε να διασκευάσει ο ίδιος με συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Τι είπε εν ολίγοις; Πως μόνον εξαφανισμένος δεν είναι και πως στις άλλες χώρες λένε ότι «όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό! Οπότε, όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα είναι». Εμένα πάλι δεν με πείθει, αλλά φαντάζομαι ούτε και τους συντρόφους του που τον αναζητούσαν στο Ζάππειο…

Αγοράζουμε 25 drones επιτήρησης στο Αιγαίο

Στην αγορά 25 drones σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με στόχο τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε διαβούλευση με τίτλο: «Προμήθεια είκοσι πέντε (25) drones και προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για δημιουργία σταθμών βάσης», η οποία ξεκινάει αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουλίου.

Στόχος είναι «η βελτίωση του επιπέδου της ασφάλειας και της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και η ενίσχυση των ελέγχων και της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων».

Τα 25 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προορίζονται για το ΓΕΣ και θα εκτελούν αποστολές στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναφέρεται δε ότι η προμήθεια θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και στη μείωση της λαθρομετανάστευσης, αφού με χαμηλό λειτουργικό κόστος θα δύναται να λαμβάνει χώρα, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση, επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ είναι 1.180.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.