Το «Tango» ανοίγει τα σκούρα μπλε πανιά του. Ενα από τα θεαματικότερα ιστιοφόρα στον κόσμο, κινείται αργά, νωχελικά στα νερά της Σαντορίνης. Τα ωραιότερα και πολυτελέστερα sailing yachts του πλανήτη (ανάμεσά τους το «Maltese Falcon» της Ελενας Αμβροσιάδου και το «Barracuda» –με τα μπορντό πανιά –του Γιώργου Οικονόμου) ταξιδεύουν στις θάλασσες γύρω από το νησί του ηφαιστείου. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν, και οι μουσικές από το τραγούδι της δημοφιλούς τουρκάλας τραγουδίστριας Sara Muftuoglu «περνούσαν» πάνω από πολυτελή θαλαμηγό και έφθαναν μέχρι την πολυσύχναστη παραλία. Οι ιδιοκτήτες του ιστιοφόρου, τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες, θερμοί υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν βάλει στη διαπασών το τραγούδι, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές στη γειτονική χώρα, τον βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει και πάλι την πολυπόθητη εξουσία. Το sailing yacht των Τούρκων, υπερπολυτελές, μάλλον κιτς, δεν είχε καμία σχέση με το μινιμαλιστικού ύφους «Tango» με τα 24 άτομα πλήρωμα. Μερικά λεπτά αργότερα, ένα motor yacht, μεγάλο, μάλλον κλασικό, προσεγγίζει την θαλάσσια περιοχή. Το tender «υποδέχεται» μια παρέα γοητευτικών ανδρών, οι οποίοι συνοδεύονται από τις συζύγους τους. Πληροφορούμαι ότι είναι γνωστοί αμερικανοί επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο διάσημος αμερικανός σταρ Μάθιου ΜακΚόναχι.

Οι αμερικανοί επισκέπτες και

ο Κώστας Τσόκλης

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας, ο οποίος έγινε δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη μέσα από την κωμωδία «Dazed and Confused» (για να ακολουθήσουν σημαντικοί ρόλοι και ένα Oscar Α’ ανδρικού ρόλου το 2013 για το βιογραφικό φιλμ «Dallas Buyers Club») προτίμησε να μην κατέβει σε κάποια παραλία του μαγευτικού νησιού, αλλά να παραμείνει στο motor yacht το, οποίο αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες μου, ιδιοκτησία της οικογένειας Λάτση. Ο ΜακΚόναχι, όπως και αρκετοί άλλοι λαμπροί κινηματογραφικοί αστέρες (βλέπε Ρόμπερτ Πάτινσον), διατηρούν επαγγελματικές σχέσεις με τους διεθνούς πλέον ακτινοβολίας παραγωγούς Πάρη Κασσιδόκωστα και Τέρι Ντούγκας. Ο Μάθιου ΜακΚόναχι ακολούθησε το παράδειγμα επιφανών συμπατριωτών του και επέλεξε τη Σαντορίνη. (Ενας άλλος σταθμός ήταν η Μύκονος.) Φίλος, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στη Σαντορίνη, μου αποκάλυψε ότι αυτό που γίνεται το καλοκαίρι που διανύουμε στο νησί, με τους πάμπλουτους Αμερικανούς, είναι απίστευτο! Φθάνουν με ιδιωτικά αεροπλάνα ή ενοικιαζόμενα πολυτελή yachts από τη Νότια Γαλλία και ξοδεύουν τεράστια ποσά.

Από τη Σαντορίνη στην κοντινή Μύκονο όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 1ου Mykonos Art Festival, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μυκόνου. Η έκθεση του μεγάλου μας εικαστικού Κώστα Τσόκλη συγκέντρωσε όλα τα flash. Ο Τσόκλης παρουσίασε το νέο του έργο με τίτλο «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης» σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Στο Ηρώδειο και το Κατράκειο

Τα γκρίζα σύννεφα στον ουρανό και ο δυνατός άνεμος που άρχισε να φυσάει αργά το απόγευμα της Δευτέρας φαίνεται ότι δεν «ενόχλησε» όλους αυτούς οι οποίοι αγαπάνε την καλή μουσική και το θέατρο. Πάρα πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού αλλά και το Κατράκειο με αφορμή δύο σημαντικές βραδιές. Το Φεστιβάλ Αθηνών τίμησε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο μέσα από μια εκδήλωση στο Ηρώδειο. Η καλλιτεχνική διεύθυνση ήταν του Γιώργου Νταλάρα και η μουσική διδασκαλία της Μαρίνας Σάττι.

Αρκετά πιο μακριά, στο Κατράκειο θέατρο Νίκαιας, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Τάσος Χαλκιάς και όλοι οι άλλοι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στη δημοφιλή «Μαντάμ Σουσού» καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Η παράσταση ξεκίνησε από το Κατράκειο, τη μεγάλη καλοκαιρινή της περιοδεία…