ΜΙα ελαφριά εκδοχή για το αγαπημένο μας παστίτσιο που θα σας επιτρέψει να το απολαύσετε το καλοακάιρι χωρίς δεύτερες σκέψεις και ενοχές…

Θα χρειαστείτε:

½ κιλό μακαρόνια πέννες ολικής αλέσεως

1 κιλό κιμά γαλοπούλας

1 κούπα τυρί με λίγα λιπαρά τριμμένη

2 κούπες φυσικό χυμό ντομάτας

Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Γαρύφαλλο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

4 κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

8 κουταλιές αλεύρι

Αλάτι

Άσπρο πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και γαρύφαλλο και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και μαγειρεύουμε τα μακαρόνια.

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και στρώνουμε τα μισά σε βαθύ βουτυρωμένο ταψί και τα πασπαλίζουμε με τυρί. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά και τον πασπαλίζουμε με τυρί. Τελειώνουμε με τα άλλα μισά μακαρόνια και πασπαλίζουμε ξανά με το υπόλοιπο τυρί.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα, να κάψει, αλλά όχι να βράσει. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (40 λεπτά περίπου).