Οι διακοπές μιας οικογένειας σημαίνουν χαρά, διασκέδαση και ποιοτικό χρόνο. Ωστόσο, καμιά φορά η διάρκεια του ταξιδιού και η προετοιμασία γίνεται πιο δύσκολη αν το παιδί σας είναι ανήσυχο, κυρίως όσον αφορά τον ύπνο του. Για να μπορέσετε να κάνετε το ταξίδι με την οικογένεια σας όσο πιο εύκολο και απολαυστικό γίνεται, χωρίς γκρίνιες και φωνές υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την κατάσταση υπό έλεγχο πριν, αλλά και μετά το ταξίδι.

Αν το μωρό σαν είναι νεογέννητο, τότε η συνθήκη του ταξιδιού θα γίνει πιο εύκολη εάν καταφέρετε να κρατήσετε κοιμισμένο σε όλο το ταξίδι. Ο ύπνος του θα είναι καλός, εάν έχετε φροντίσει να είναι ταϊσμένο και ξεκούραστο πιο πριν.

Αν το παιδί σας βρίσκεται στην προσχολική ηλικία, τότε προσπαθήστε να περάσετε λίγες στιγμές παιχνιδιού και διασκέδασης πριν το ταξίδι. Φροντίστε να έχει καλυφθεί κάθε ανάγκη του παιδιού, όπως το να έχει φάει και να έχει πάει τουαλέτα ώστε να αποφύγετε τυχόν ανησυχίες του την ώρα του ταξιδιού σας.

Αν το ταξίδι που έχετε προγραμματίσει ήταν πολύωρο και κουραστικό, τότε αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν λίγο. Δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να ξεπιαστεί και να τεντωθεί λίγο, θα κάνει τον ύπνο του καλύτερο.

Ο καινούριος χώρος, αλλά και οι διασκεδαστικές δραστηριότητες που προστίθενται στο πρόγραμμα των διακοπών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο των παιδιών.

Οταν το παιδί σας αλλάζει περιβάλλον, είτε πάτε σε ένα σπίτι που έχετε στην εξοχή, είτε σε κάποιο ξενοδοχείο, μη ξεχνάτε πως αποτελεί μια σημαντική αλλαγή γι’ αυτό. Για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί και να συνηθίσει το χώρο των διακοπών του, προσπαθήστε διατηρήσετε απαράλλαχτη τη ρουτίνα πριν το ύπνο του παιδιού, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το καθιερωμένο παραμύθι και όποια άλλη συνήθεια έχετε για να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό ύπνο.

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν πέσει για ύπνο, ώστε να μην έχει κανένα αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να καθυστερήσει τον ύπνο του.

Μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την αγαπημένη του πιτζάμα και το λατρεμένο του παιχνίδι για να το βοηθήσετε να αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια στο νέο χώρο.

Καθησυχάστε το παιδί σας ότι βρίσκεστε κοντά του για να μη φοβάται και να έχει έναν ήσυχο κι ατάραχο ύπνο.