Μετά την «οικογενειακή» συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Φώφη Γεννηματά προχώρησε σε πιο θεσμικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποδέχτηκε τη Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του για μια συζήτηση που δεν επικεντρώθηκε στο Σκοπιανό αλλά στην οικονομία. Την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτός από τη Συλβάνα Ράπτη και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη συνόδευε επίσης ο ευρωβουλευτής της παράταξης Νίκος Ανδρουλάκης.

Για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η Γεννηματά ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν τη συμβολή του ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Eurogroup της περιόδου 2012. «Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας για την Ελλάδα που θα οδηγήσει στην πυροδότηση της ανάπτυξης και στο επενδυτικό σοκ που έχουμε ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «οι πολύχρονες θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να δικαιωθούν». «Εγώ ήμουν πρόεδρος του Eurogroup τότε», φέρεται να της απάντησε ο Γιούνκερ, «θα υπερασπιστώ τις δικές μου αποφάσεις». Συζητώντας για τον προϋπολογισμό, η Γεννηματά ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ενωσης, αλλά και για τη μετανάστευση –για τη Γεννηματά η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής έχει περισσότερες ανάγκες που πρέπει με κάποιον τρόπο να καλύψει.

Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά και την παγίωση του Κινήματος Αλλαγής στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις –κυρίως, όμως, στάθηκε στο ότι το νέο κόμμα είναι φιλευρωπαϊκό, τη στιγμή που βασικός κίνδυνος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται η άνοδος των ακραίων, εθνικιστικών ρευμάτων.