Ποια-ος δεν θέλει το καλοκαίρι να αποκτήσει σοκολατένιο μαύρισμα; Εκτός από την πλέον αρκετά επικίνδυνη για την υγεία μας ηλιοθεραπεία μπορούμε να αποκτήσουμε το πολυπόθητο μαύρισμα, καταναλώνοντας τροφές που ενυδατώνουν το δέρμα, το προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης.Ας πάρουμε τις τροφές με τη σειρά:

Τις βάσεις για ένα ομοιόμορφο μαύρισμα δημιουργεί ένα ενυδατωμένο σώμα. Για να ενυδατωθούμε, πέρα από το νερό (κοντά στα δύο λίτρα), προκειμένου να αναπληρώσουμε ότι χάνουμε με τον ιδρώτα, καλό είναι να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα που μας βοηθούν. Από το αγγούρι, τα κολοκυθάκια, το σέλερι και το μαρούλι έως τα φρούτα του καλοκαιριού (καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, νεκταρίνι, ακτινίδιο), αλλά και τα εξωτικά φρούτα (ανανάς και μάνγκο), καθώς τα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση σταφύλια, φράουλες, σμέουρα, ντομάτες και μύρτιλλα. Επίσης μπορούμε να καταναλώνουμε γιαούρτι.

Την παραγωγή της πολύ σημαντικής χρωστικής για την υγεία του δέρματος αλλά και το μαύρισμα, μελανίνη, μπορούμε να την ενισχύσουμε, καταναλώνοντας πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά όπως λέγανε οι γιαγιάδες, ή αν προτιμάτε καροτενοειδή, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, χαλκό και φλαβονοειδή. Δηλαδή να τρώμε:

Καρότα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό και σε β-καροτένιο, επειδή βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και στην επίτευξη ενός ομοιόμορφου μαυρίσματος, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση.

Πολύχρωμες πιπεριές, επειδή είναι πλούσια σε νερό και σε βιταμίνη C και Β, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.

Βερίκοκα, που είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο τα οποία ενισχύουν το μαύρισμα και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία.

Οσπρια (ξερά φασόλια) και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα και φυστίκια) που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης λόγω της ουσίας, τυροσίνη, η οποία βρίσκεται και στο σουσάμι.

Σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι που επίσης βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης.

Τροφές που περιέχουν χαλκό, ο οποίος συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης. Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, το κρέας, ιδιαίτερα στο συκώτι αλλά και στα μανιτάρια.

Απαραίτητο για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από τον οργανισμό, είναι να συνοδεύετε τις τροφές και ιδιαίτερα τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Επίσης, προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα. Ακόμη καταναλώστε τροφές πλούσιες σεβιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιέχεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. συκώτι, μοσχάρι, τυριά, αυγό) αλλά και στα εσπεριδοειδή τα πράσινα λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς.

Πάρτε το αντιηλιακό σας και καλές βουτιές!