Ξυπνάτε το πρωί κουρασμένοι; Πιθανόν η λύση να κρύβεται στην αλλαγή στρώματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Δεδομένου δε ότι σε αυτό «επενδύουμε» περίπου το 1/3 του ημερήσιου χρόνου μας –καθώς ο καθένας μας κοιμάται καθημερινά 6-8 ώρες κατά μέσο όρο -, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα καλό στρώμα συμβάλλει σημαντικά στην ποιότητα ζωής μας.

Και παρ’ όλο που η επιλογή στρώματος ύπνου είναι εν τέλει μια «κρίσιμη» υπόθεση, τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ορίζει το σωστό και το λάθος. «Η απόφαση έχει να κάνει με τις προσωπικές επιλογές του καθενός» σημειώνει η Sara Elizabeth Benjamin, νευρολόγος, ειδική σε θέμα ύπνου στο Κέντρο Υπνου του Johns Hopkins.

Μάλιστα και σύμφωνα πάντα με την ειδικό, η δοκιμή του στρώματος, ώστε να διαπιστώσει κανείς τι του ταιριάζει, είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος.

Κατά κανόνα ο ενήλικος οργανισμός χρειάζεται περί τις 7-8 ώρες ύπνου ώστε να αναπαυθεί επαρκώς. Συνεπώς, αν αναλογιστεί κανείς το διάστημα που περνάει στο κρεβάτι του, διαπιστώνει ότι η φθορά του στρώματος είναι αναπόφευκτη.

«Στην πραγματικότητα, το στρώμα πρέπει να ανανεώνεται ύστερα από μία δεκαετία χρήσης» εξηγεί η δρ Benjamin. Η ίδια ωστόσο προσθέτει ότι ο χρόνος είναι σαφώς μια σημαντική παράμετρος, όχι όμως η πλέον ενδεικτική για το πότε πρέπει να ανανεώσει κανείς την κρεβατοκάμαρά του.

Οι πόνοι και τα «πιασίματα» κατά το πρωινό ξύπνημα αποτελούν τον βασικότερο «οδηγό» για το εάν και πότε επιβάλλεται η αλλαγή στρώματος. «Οταν το ξύπνημα είναι «επώδυνο» για τη μέση ή τις αρθρώσεις, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το στρώμα σας έχει φθαρεί» λέει η δρ Benjamin. «Αν, πάλι, κοιμηθήκατε πρόσφατα κάπου αλλού, για παράδειγμα στο σπίτι ενός φίλου ή στο ξενοδοχείο, και ο ύπνος σας εκεί ήταν πιο άνετος, τότε ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι το στρώμα σας δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι».

Εξυπνες αγορές. Για να διαλέξει κανείς καινούργιο αυτοκίνητο ή ακόμα και για να επιλέξει το τέλειο παντελόνι τζιν που εφαρμόζει άψογα στον σωματότυπό του, χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο ώστε η αγορά του να πιάσει τόπο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του στρώματος. Υπό τα δεδομένα αυτά, η ειδικός αριθμεί τα βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να λάβει κανείς υπόψη για ήρεμες και ξεκούραστες νύχτες:

– Περιορίστε τις επιλογές σας βάσει του τύπου σώματος. Μερικά στρώματα είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπους με συγκεκριμένο βάρος. Συνεπώς, βεβαιωθείτε ότι ο τύπος του σώματός σας είναι ο κατάλληλος για το στρώμα.

– «Πάρτε τον χρόνο σας». Ξαπλώστε στο στρώμα, «αλλά όχι μόνο για μερικά δευτερόλεπτα» τονίζει η δρ Benjamin. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής, έτσι ώστε το κατάστημα να μην έχει πολλούς πελάτες. Ετσι θα έχετε τον χρόνο για να κάνετε δοκιμές χωρίς περιορισμούς.

– Συμμαχήστε με τον σύντροφό σας. Στην περίπτωση που μοιράζεστε το κρεβάτι σας, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, καθώς οι ανάγκες σας πιθανόν να διαφέρουν. Υπάρχουν όμως στρώματα που επιτρέπουν σε κάθε πλευρά να ρυθμίζεται διαφορετικά.

– Ζητήστε εγγύηση και ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφής του καταστήματος. Η δρ Benjamin προειδοποιεί ότι «κάποιες φορές το στρώμα φαίνεται να πληροί όλα τα κριτήρια, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να διαπιστώσετε στην πράξη ότι δεν είναι το κατάλληλο για εσάς».

– Ξοδέψτε χρήματα με σύνεση. Η άνεση είναι ανεκτίμητη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πιο ακριβό στρώμα είναι και το καλύτερο. Αλλωστε το ζητούμενο δεν είναι να χάσετε τον ύπνο σας αναλογιζόμενοι το χρέος που πρέπει να εξοφλήσετε για την αγορά σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές, συνεπώς καταλήξτε στην καταλληλότερη, συνυπολογίζοντας και την τιμή.