Ποιος γονιός δεν θέλει να έχει ένα παιδίπου αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, προσπαθεί στο σχολείο και είναι συνεπές σε ότι αναλαμβάνει; Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι όλα διδάσκονται στη ζωή ανεξάρτητα από την ηλικία του εκπαιδευόμενου ατόμου όταν υπάρχει υπομονή, επιμονή, μέθοδος, προγραμματισμός και μεταδοτικότητα, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν τρόποι, που μπορούν να σας βοηθήσουν να τιθασεύσετε το βλαστάρι σας.

Μια καλή αρχή για να καλλιεργήσετε την υπευθυνότητα στα παιδιά είναι η φροντίδα του δωματίου τους και η φροντίδα του εαυτού τους. Για παράδειγμα μάθετε στο4χρονο να μαζεύει τα παιχνίδια του. Στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά μάθετε να ντύνονται, να φοράνε τα ρούχα τους και να βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Στη συνέχεια δώστε τους έναν ρόλο στην καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας. Σταδιακά μοιραστείτε μαζί τους κάποιες μικρο-δουλειές του σπιτιού, που πρέπει να γίνουν και μπορούν να κάνουν. Αντιμετωπίστε τη διαδικασία σαν παιχνίδι φτιάχνοντας μια λίστα με τις μικρο-δουλειές πχ. του Σαββάτου, και αφού τις καταγράψτε σε μικρά χαρτάκια, που θα τοποθετήσετε στο βάζο, καλέστε όλα τα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν ένα χαρτάκι με την εργασία που αναλογεί στον καθένα.

Φροντίστε αυτές οι δουλειές να γίνονται ταυτόχρονα από όλους, και εξηγείστε ότι κανείς δεν θα μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Ενθαρρύνετε εκείνον που τελειώνει πιο γρήγορα να βοηθά και τον άλλο για να αναπτύξουν το αίσθημα της ομαδικότητας και την ικανότητα της συνεργασίας.

Εάν κατόπιν προτροπής τους έχετε αποκτήσει κατοικίδιο μάθετέ τους να φροντίζουν για το φαγητό του και τη βόλτα του.

Δώστε τους ένα μικρό χρηματικό ποσό σε τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. μια φορά την εβδομάδα, ώστε να μάθουν να το διαχειρίζονται.

Ετσι ή αλλιώς συμφωνείστε τις συνέπειες σε περίπτωση που κάποιο από τα μικρά η μεγαλύτερα παιδιά δυσκολεύεται να κατανοήσει τις ευθύνες του.Υπάρχει διαφορά μεταξύ της πραγματικής δικαιολογίας και της τεμπελιάς. Κάποιαπράγματα πρέπει να γίνονται είτε μας αρέσουν είτε όχι.

Εξηγείστε στο αγοράκι σας ή το κοριτσάκι σας πόσο σημαντικό είναι για όλους όσους ζουν στο σπίτι να ολοκληρώσουν τις εκάστοτε εργασίες που έχουν αναλάβει. Θα επισκεφτούν τους φίλους τους για να παίξουν αργότερα.

Αποτελέστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Διδάσκουμε με τα λόγια και τη συμπεριφορά.

Οσο κουραστική και αν είναι η προσπάθεια που κάνετε θυμηθείτε ότι για να πετύχουν τα παιδιά στην πραγματική ζωή θα πρέπει να είναι υπεύθυνα και έχουν αποκτήσει αίσθηση πειθαρχίας. Οσο πιο νωρίς γίνει αυτό τόσο καλύτερα θα είναι για όλους σας.