Κάθε χρόνο έχουμε περί τους 400 πνιγμούς στη θάλασσα, που εύκολα αποδίδονται στο ότι δεν ήξερε ο πνιγμένος να κολυμπά. Ακόμα και μετά τη νεκροτομή είναι πολλές φορές αδύνατον να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη, γι’ αυτό η εύκολη διάγνωση του πνιγμού καλύπτει τα πάντα.

Γενικά ο καρδιοπαθής δεν αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου όταν κολυμπά. Ομως, σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής καρδιοπάθειας πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στο θαλασσινό μπάνιο.

Οι συνήθεις κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος όταν κολυμπά έχουν σχέση με καταστάσεις όπως η εισρόφηση του φαγητού στον πνεύμονα έπειτα από έναν εμετό ή η λιποθυμία για οποιονδήποτε λόγο μέσα στη θάλασσα, η μυϊκή κράμπα καθώς και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Παράδειγμα, ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που εκδηλώνονται μέσα στη θάλασσα μπορεί να αποβούν μοιραία λόγω του κινδύνου του πνιγμού ενώ στη στεριά είναι αντιμετωπίσιμα.

Επίσης τα φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες μπορούν να αποτελέσουν αιτία πνιγμού. Αυτά που μπορεί να προκαλέσουν δραματική πτώση της πίεσης ή λιποθυμία όπως είναι τα αγγειοδιασταλτικά ή υπογλυκαιμία όπως είναι τα αντιδιαβητικά, ενοχοποιούνται περισσότερο. Οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί είναι αυτοί που κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ρυθμίζει κατάλληλα τα φάρμακα του αρρώστου του και να τον ενημερώνει για τους πιθανούς κινδύνους από τις παρενέργειές τους.

Σπανιότερα, το μπάνιο «σε παγωμένα νερά» μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αρτηριών και ιδιαίτερα των στεφανιαίων αρτηριών με επακόλουθο ακόμα και το σταμάτημα της καρδιάς. Για αυτό και συνιστάται να μη βουτά απότομα ο καρδιοπαθής στην κρύα θάλασσα.

Γενικά οι απώλειες ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο οφείλονται εν πολλοίς στην υπερβολική αυτοπεποίθηση των λουομένων, καθώς και στην απουσία οργανωμένων παραλιών και εκπαιδευμένων διασωστών που να είναι ικανοί να επαναφέρουν στη ζωή κάποιον που έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα. Για τον λόγο αυτό μια σοφή συμβουλή παραμένει οι λουόμενοι να μην απομακρύνονται από την ακτή και να κολυμπούν πάντα με παρέα σε οργανωμένες παραλίες.