«Από ό,τι φαίνεται προφανώς εξελίσσεται η περιβόητη συμφωνία με τα Σκόπια, χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε απολύτως τίποτε σε σχέση με τις λεπτομέρειες, παρά μόνον κάποια από αυτά που αφήνει να εικάζονται με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας.

«Ακόμη και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, υπάρχει η περιγραφή μίας συμφωνίας, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δέχεται τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, αφήνει υπονοούμενα για το αν θα υπάρχει το erga omnes, αν η γειτονική χώρα θα μπορεί να έχει άλλο όνομα για το εσωτερικό και άλλο για το εξωτερικό και αυτό το παρουσιάζει ως ιδανική λύση» ανέφερε ο κ. Τσιάρας , μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και πρόσθεσε: «Αυτό, όχι μόνο δεν γίνεται δεκτό από τη δική μας πλευρά, αλλά για μένα προσωπικά συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό υποβαθμίζει σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας και δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν συμψηφισμοί, όπως ακούγεται ή φημολογείται πίσω από την επικείμενη συμφωνία, ή δεύτεροι στόχοι του κ. Τσίπρα έναντι των εταίρων- δανειστών, δεν ξέρω επίσης αν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να υποχωρήσει από τις εθνικές μας θέσεις χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό που ξέρω είναι ότι κανείς μας δεν γνωρίζει ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας δεν ήλθε στη Βουλή να μας πει τι ακριβώς έχει συμβεί».

«Η γειτονική χώρα», συνέχισε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, «πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της, η γειτονική χώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει με βάση τη συμφωνία που θα κάνουμε την ονομασία έναντι όλων, το erga omnes, και πρέπει να απαλείψει όλες τις αλυτρωτικές επιδιώξεις, οι οποίες εκφράζονται μέσα από το Σύνταγμα, μέσα από τη χρήση της μακεδονικής εθνότητας, της μακεδονικής γλώσσας, μέσα από τα στοιχεία που μπορεί να έχουν τα τοπωνύμια ή αναφορές των βιβλίων της ιστορίας της».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, σημείωσε: «Εμείς βάλαμε μία κόκκινη γραμμή, η οποία είναι η σταθερή θέση και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά φαντάζομαι και της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει διαμορφωθεί από το Βουκουρέστι, από το 2008, και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση από αυτή τη γραμμή σε έναν χρόνο που σαφώς η δική μας διαπραγματευτική θέση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, συνιστά μια εντελώς λάθος επιλογή, που πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ιδιαίτερα της πατρίδας μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ στη θέση για το Μακεδονικό, διευκρίνισε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει απολύτως ενιαία θέση. Η θέση της ΝΔ έχει εκφραστεί από τον πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή, που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, που στην πραγματικότητα δρομολογήθηκε και από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών το 1995 και από το Βουκουρέστι το 2008 (…) Δείχνουμε την ίδια σοβαρότητα που διαχρονικά η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει απέναντι σε αυτό το ευαίσθητο εθνικό ζήτημα».

Ο κ. Τσιάρας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει απόφαση συνολικά της κυβέρνησης μιας και ο κ. Καμμένος εκφράζει μια διαφορετική θέση». «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται μόνος του, για εμάς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμιά συμφωνία με τα Σκόπια και να μας οδηγήσει σε μια προ τετελεσμένων εξέλιξη, για εμάς είναι αδιανόητο να επιβάλει στην Ελλάδα μία συμφωνία, η οποία είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και βεβαίως αν προσβλέπει σε άλλα ανταλλάγματα, όπως αφήνουν οι σύντροφοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ να διαρρέεται, προφανώς η παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας θα είναι για πολύ λίγο ακόμη» επισήμανε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, σημείωσε: «Η κυβέρνηση μέχρι πριν μερικές μέρες έπλαθε τον γνωστό μύθο περί δήθεν καθαρής εξόδου από το μνημόνιο. Τελικά μιλάμε στην πραγματικότητα για την επικύρωση του τετάρτου μνημονίου μιας και όπως όλοι μας γνωρίζουμε τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα βυθίζεται σε έναν επόμενο κύκλο υποχρεώσεων που σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στους Έλληνες πολίτες και στη ζωή τους».