Μπορεί οι περισσότεροι να κατακρίνουν το κουτσομπολi;o, επισημαίνοντας πως το μόνο του αποτέλεσμα είναι να προσβάλει τους άλλους και να δημιουργεί προβλήματα, οι επιστήμονες ωστόσο φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη…

Συγκεκριμένα ερευνητές πανεπιστημίου στην Ιταλία έκαναν ένα πείραμα εξετάζοντας την επίδραση του κουτσομπολιού στη ψυχολογία. Και αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως όσοι κουτσομπόλευαν σε καθημερινή βάση είχαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης ενώ η κορτιζόλη μειώθηκε συγκριτικά με εκείνους που συζητούσαν αδιάφορα θέματα όπως για τον καιρό.

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης επειδή απελευθερώνεται μετά από τρυφερά χάδια αλλά και κατά το θηλασμό. Είναι μια ορμόνη που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Από την άλλη μεριά η κορτιζόλη εκκρίνεται όταν είμαστε σε κατάσταση στρες.

Εν κατακλείδι αν και πολλοί πιστεύουν πως το κουτσομπολιό καταστρέφει φιλίες, ωστόσο μπορεί επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ δυο φίλων. Γιατί εάν εκμυστηρευτείτε στο φίλο σας μια προσωπική πληροφορία, είναι πολύ πιθανό να μάθετε και εσείς κάτι. Έτσι το κουτσομπολιό μπορεί αν συμβάλει στη δημιουργία συμμαχιών και στην ενίσχυση της φιλίας.