Είναι άραγε ο καρδιοπαθής πιο ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες; Οσο και αν φανεί περίεργο ο καρδιοπαθής που βρίσκεται σε σωστή θεραπεία δεν διαφέρει από τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό. Ισως το μόνο πρόβλημά του να είναι η ελάττωση της πίεσής του, για αυτό πρέπει να ελαττώνει τα αγγειοδιασταλτικά και τα αντιυπερτασικά φάρμακα που παίρνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκαλούν διαστολή των αγγείων του οργανισμού και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σήμερα με την ευρεία εξάπλωση των κλιματιστικών και εφόσον ο κόσμος ακολουθεί τις βασικές οδηγίες των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ο κίνδυνος θερμοπληξίας από έναν καύσωνα είναι μικρός.

Η δεκαετία του ’80 υπήρξε ορόσημο για τη θερμοπληξία στη χώρα μας. Ενα τριήμερο υψηλής θερμοκρασίας, άπνοιας και υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν αρκετό για να προκαλέσει δεκάδες θανάτους από θερμοπληξία. Σε περίπου 2.000 ανήλθαν τότε οι νεκροί στην Αθήνα. Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία – υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία – άπνοια, συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Καύσωνας απλά σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς ο κίνδυνος αυτός σήμερα έχει περιοριστεί ουσιαστικά. Οι συνθήκες για θερμοπληξία απαιτούν ταυτόχρονα καύσωνα, άπνοια και υψηλή υγρασία, όχι μόνο υψηλές θερμοκρασίες.

Ομως, τα άτομα υψηλού κινδύνου (υπερήλικοι, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και γι’ αυτό συνιστάται να εκτίθενται στον ήλιο για χρονικό διάστημα τόσο, όσο να στεγνώσει το σώμα τους από το μπάνιο. Η εμφάνιση πυρετού έπειτα από -λιοθεραπεία, σε συνδυασμό με κεφαλαλγία ή σύγχυση δημιουργεί υπόνοια για διάγνωση θερμοπληξίας.

– Θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες εξόδους από το σπίτι, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.

– Πρέπει να κατοικούν σε σπίτια με κλιματισμό ή –εάν αυτό δεν είναι δυνατόν –να κάνουν συχνά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Να τρέφονται με υγρές τροφές και χυμούς και να πίνουν άφθονο κρύο νερό.

– Πρέπει η ενδυμασία τους να συμβάλλει στη διατήρηση του σώματός τους όσο γίνεται πιο δροσερού. Γι’ αυτό και συνιστώνται τα φαρδιά λευκά ρούχα που αντανακλούν και δεν απορροφούν θερμότητα.

Η λήψη αυτών των απλών μέτρων, χωρίς υπερβολές και υστερισμούς, είναι υπεραρκετή για προφύλαξη.