Σε τρία εκατομμύρια ανέρχονται οι ρευματοπαθείς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ασθένεια προσβάλλει όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τους ηλικιωμένους – όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ειδικότερα και σύμφωνα με την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), από αυτούς, το 13% πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα, ενώ ένα στα 1.000 παιδιά πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες εντούτοις παραδέχονται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κ.λπ.) και τα μικρόβια φαίνεται να συμβάλλουν στην παθογένεση των ρευματοπαθειών, ενώ τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό και όχι άμεσο ρόλο.

ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Επιπλέον και σύμφωνα με την Εταιρεία, οι ρευματοπάθειες αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24% και 17,7% αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι οι ρευματοπάθειες προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και «συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα». Μάλιστα, μπορεί  να έχουν εκδηλώσεις από άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, τα αγγεία, το αίμα, το έντερο κ.λπ.». Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους δύο ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.