Από τα αγαπημένα μας υγιεινά πιάτα με όσπρια οι φακές μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους ανάλογα την εποχή. Η συνταγή μας για σαλάτα φακές τρώγεται όλο το καλοκαίρι γεμίζοντάς μας θρεπτικά συστατικά και δροσίζοντάς μας μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

Υλικά

1/4 φακές

1 μεγάλο κρεμμύδι γλυκό κομμένο σε κύβους

4 ντομάτες κομμένες σε κύβους

2 κλωνάρια σέλερι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/3 κούπας ελαιόλαδο

4 κουταλιές σούπας ξύδι κόκκινο ή βαλσάμικο

λίγο δεντρολίβανο και δάφνη

αλάτι (προαιρετικά και πιπέρι)

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε και ξεπλύνουμε καλά τις φακές μας τις βάζουμε να πάρουν μια πρώτη βράση και τις σουρώνουμε. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας σε νερό που τις σκεπάζει, μαζί με το δεντρολίβανο και τη δάφνη, να μαγειρευτούν για τουλάχιστον είκοσι λεπτά και ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι η φακή μας. Σουρώνουμε τις φακές και αφαιρούμε τα αρωματικά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το λάδι, το ξύδι, το αλάτι (προαιρετικά και πιπέρι) την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σέλερι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αν ρίξετε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι όσο είναι ζεστές οι φακές θα τα ρουφήξουν και θα νοστιμίσουν περισσότερο. Τοποθετείστε σε μπολ και αφήστε τις στο ψυγείο για τρεις τέσσερις ώρες να ξεκουραστούν.