Ο επίλογος του περασμένου μήνα ήταν αντικαπνιστικός, με τους ειδικούς ανά τον κόσμο να επαναλαμβάνουν ότι το τσιγάρο είναι μια παγκόσμια επιδημία με σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία. Ομως οι προειδοποιήσεις δεν σταματούν τους εφήβους –ακόμη και τα μικρά παιδιά –να ανάβουν τσιγάρο, δηλητηριάζοντας τον οργανισμό τους.

Τα ελληνόπουλα δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση, παρότι πρόσφατη έρευνα κατέγραψε πτώση 9,6 ποσοστιαίων μονάδων στα ποσοστά των καπνιστών (ανεξαρτήτως ηλικίας), με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Υπό τα δεδομένα αυτά, ο οδηγός που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία για εκείνους τους γονείς που έχουν βάλει στοίχημα να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα. Οι απειλές και τα τελεσίγραφα δεν είναι λύση, επισημαίνουν οι ειδικοί, συστήνοντας στους γονείς να αποφεύγουν αυτές τις μεθόδους διατηρώντας παράλληλα την ψυχραιμία τους. Το σημαντικό είναι να εντοπίσουν τους λόγους που οδήγησαν το παιδί τους στον κόσμο της νικοτίνης.

Τα ερωτήματα. «Μήπως προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας ή να γίνει αποδεκτός από τους συνομηλίκους του;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες της εταιρείας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη ρίζα του. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι γονείς είναι επίσης καπνιστές το αντικαπνιστικό κήρυγμα πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση των εφήβων. «Συνεπώς, αν καπνίζετε, προσπαθήστε και εσείς να το κόψετε» συνιστούν.

Εάν πάλι οι γονείς είναι πρώην καπνιστές, τότε η εμπειρία αυτή αποτελεί μια καλή ιστορία που πρέπει να ειπωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στις αρνητικές αλλαγές που οι γονείς διαπίστωσαν στο σώμα τους και γενικότερα στην υγεία τους εκείνα τα χρόνια που κάπνιζαν αλλά και στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, που για τους περισσοτέρους είναι μια σκληρή και επίπονη διαδικασία. «Οι έφηβοι συχνά πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα όποτε θέλουν, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν το κάνουν ποτέ» σημειώνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν έμφαση στην ανάγκη ενός λεπτού χειρισμού που θα εμπνεύσει –αλλά δεν θα φοβίσει –τους νεαρούς καπνιστές. Εάν οι προσπάθειες των γονέων καρποφορήσουν και τα παιδιά τους δεχτούν να δώσουν τη δική τους μάχη έναντι της νικοτίνης, τότε αμφότεροι πρέπει να προετοιμαστούν για τις εναλλαγές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της γκρίνιας και του θυμού που κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλώσει ο νέος καπνιστής κατά την προσπάθειά του να κόψει το τσιγάρο.

«Η επιθυμία για τσιγάρο σταδιακά θα φθίνει. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Πιες νερό. Απασχολήσου με κάτι άλλο. Επικοινώνησε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου»: οι γονείς τείνοντας το χέρι στο παιδί τους και δηλώνοντας σύμμαχοι στην προσπάθειά του αυτή καλό θα ήταν να του δώσουν τις παραπάνω πέντε συμβουλές που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τη «μανία» για νικοτίνη.

Επίτευγμα. «Το να βοηθήσετε το παιδί σας να κόψει το κάπνισμα είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της γονικής μέριμνας» υπογραμμίζουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εμψυχώνοντας (και) τους γονείς ώστε να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς συζητούν μαζί τους για τους κινδύνους που ενέχει η βλαβερή αυτή συνήθεια έχουν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες να ανάψουν τσιγάρο συγκριτικά με εκείνους τους εφήβους των οποίων οι γονείς δεν έχουν θίξει το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υπερθεματίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «παρά την επίδραση που έχει στους εφήβους ο κινηματογράφος, η μουσική, το Internet και οι παρέες, οι γονείς μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή των παιδιών τους».