ΔΕΡΜΑ

Η εφίδρωση

Είναι αλήθεια ότι οι μασχάλες έχουν τους περισσότερους αδένες που παράγουν ιδρώτα; Γιατί ο ιδρώτας ορισμένων ανθρώπων έχει άσχημη μυρωδιά; Πρέπει να χρησιμοποιώ το αποσμητικό το πρωί; (Σ.Δ.)

Οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Δερµατολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας εξηγούν ότι τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες διαθέτουν τα πέλµατα των ποδιών. Επειδή όμως συνήθως είναι καλυµµένα τις ώρες που δεν κοιµόµαστε, δεν αντιλαµβανόµαστε πόσο ιδρώνουν. Ο µέσος άνθρωπος διαθέτει δύο έως τέσσερα εκατοµµύρια ιδρωτοποιούς αδένες, που παράγουν περίπου µισό λίτρο ιδρώτα την ηµέρα. Ο ιδρώτας δεν έχει άσχηµη µυρωδιά. Το ανθρώπινο σώµα διαθέτει δύο κύρια είδη ιδρωτοποιών αδένων (εκκριτικούς ή µεροκρινείς και απεκκριτικούς ή αποκρινείς), οι οποίοι παράγουν διαφορετικά είδη ιδρώτα, που είναι σχεδόν άοσµος. Οταν όµως ο ιδρώτας που παράγεται στις µασχάλες και στη βουβωνική χώρα συνδυάζεται µε τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρµα, αναπτύσσεται η χαρακτηριστική µυρωδιά. Το καθηµερινό µπάνιο, η χρήση αποσµητικών (αφού συμβουλευτείτε τον δερματολόγο γιατρό σας και κάνετε μια δοκιμή του προϊόντος που έχετε επιλέξει σε µια πολύ µικρή περιοχή του δέρµατος) και η αφαίρεση των τριχών από τις µασχάλες και τη βουβωνική χώρα συµβάλλουν στη µείωση της δυσάρεστης οσμής. Η παραγωγή του ιδρώτα βρίσκεται στα χαµηλότερα επίπεδα τη νύχτα. Αυτό επιτρέπει στα ενεργά συστατικά των αποσμητικών και αντιιδρωτικών προϊόντων να εισέλθουν ευκολότερα στους πόρους και να εµποδίσουν την εφίδρωση ή την ανάπτυξη του ιδρώτα µε τα βακτήρια το πρωί, όταν θα αρχίσετε να κινείστε. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα χρησιµοποιείτε µετά το βραδινό µπάνιο σας.
ΟΣΤΑ

Κάταγμα σε μεγάλη ηλικία

Είμαι άνδρας 86 ετών. Χτύπησα στα κάγκελα του πεζοδρομίου βγαίνοντας από ταξί πριν από δύο χρόνια και έπαθα κάταγμα στον οσφυϊκό σπόνδυλο (Ο2). Οι γιατροί φοβούνται να μου κάνουν σπονδυλοδεσία και αναρωτιέμαι γιατί.

(Ν.Κ., Χαλάνδρι)

Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι πρόκειται για πολύ ασαφές ερώτημα. Κατ’ αρχάς, έχετε προχωρημένη ηλικία και μια επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να επιφέρει επιπλοκές. Επίσης, ίσως έχετε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που αποτρέπει τους γιατρούς στο να προχωρήσουν σε επέμβαση. Τέλος, μπορεί το κάταγμα που έχετε να είναι τεχνικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες απαντήσεις, γιατί όλα είναι υποθετικά.