Το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και οι πρώτοι καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα εκτός από ταλαιπωρία κρύβουν για τις ευάλωτες ομάδες κινδύνους κα για την υγεία.

Γιατί τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη ζέστη:

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος τους από ότι οι ενήλικες και αισθάνονται τη ζέστη πιο γρήγορα και πιο έντονα. (Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, τα μωρά κρυώνουν πιο εύκολα τον χειμώνα).

Οι ιδρωτοποιοί αδένες και το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν είναι ανεπτυγμένο πλήρως. Έτσι δεν παράγουν αρκετό ιδρώτα για να δροσίσει το δέρμα τους και να προσαρμοστούν στην υπερβολική ζέστη.

Τα παιδιά παίζουν και κινούνται διαρκώς και παράγουν περισσότερη θερμότητα από τους μεγάλους.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε το μωρό πεινά ή πότε έχει πόνο, αλλά πιο δύσκολα πότε ζεσταίνεται και πότε κρυώνει.

Για τον λόγο αυτό οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας στο σπίτι και ιδιαίτερα στο δωμάτιο του μωρού ή του νηπίου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καύσωνας μέσα στο σπίτι

Κατάλληλος ρουχισμός

Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό ζεσταίνεται πρέπει να του αφαιρέσετε ρούχα ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου. Ένας απλός κανόνας είναι το καλοκαίρι να φορεί ένα ρούχο λιγότερο από ότι φοράμε εμείς. (Αντίθετα το χειμώνα πρέπει να φορεί ένα ρούχο περισσότερο από ότι οι ενήλικες).

Παράλληλα αποφεύγουμε τα συνθετικά υλικά στα κλινοσκεπάσματα γιατί εκτός του ότι μπορεί προκαλέσουν αλλεργίες, είναι πιο ζεστά και υπερθερμαίνουν το μωρό. Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάπλωμα και μαξιλάρι στο κρεβατάκι του μωρού.

Τραβήξτε τις κουρτίνες ούτως ώστε ο ήλιος να μην έχει άμεση επαφή με το κρεβατάκι του μωρού.

Εάν το μωρό χρησιμοποιεί υπνόσακο, πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέγεθος του μωρού γιατί υπάρχει κίνδυνος αν είναι μεγάλος να χωθεί μέσα και νε παραζεσταθεί.

Τα μωρά και νήπια αφυδατώνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από ότι οι ενήλικες, γι αυτό πρέπει να τους δίνουμε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδίως σε περιόδους καύσωνα.

Κάνετε στα παιδιά σας συχνά δροσερά μπάνια για να δροσίζεται το δέρμα τους. Προσοχή το νερό να μην είναι παγωμένο γιατί θα αντιδράσουν. Μια εναλλακτική λύση είναι να δροσίζεται το δέρμα των παιδιών με μια βρεγμένη πετσέτα ή να βρέχετε το κορμάκι του με λίγο νερό.

Δώστε στα παιδιά ελαφριά δροσερή διατροφή με άφθονα φρούτα

Άφθονα υγρά

Συχνά δροσερά μπάνια.

Ελαφριά τροφή

Κλιματιστικά