Λίγο ή περισσότερο έχετε μπει σε mood καλοκαιριού. Ηδη κάνατε την πρώτη σας βουτιά στη θάλασσα και σχεδιάζετε τη συνέχεια. Ομως καλοκαίρι σημαίνει και αύξηση των κολπικών λοιμώξεων, καθώς υγρασία, άμμος και υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδων και διάφορων ερεθισμών της ευαίσθητης περιοχής.Για να απολαύσετε υγιείς και αυτό το καλοκαίρι ακολουθείστε κάποιους βασικούς κανόνες.

Για αρχή φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας τουλάχιστον ένα δεύτερο μαγιό, ώστε βγαίνοντας από τη θάλασσα να αλλάξετε το βρεγμένο με στεγνό. Επίσης, αποφύγετε να κάθεστε σε βρεγμένη πετσέτα. Οι μύκητες αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία και καραδοκούν. Η αίσθηση κνησμού και καψίματος καθώς και τα αυξημένα κολπικά υγρά θα πρέπει να σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Προμηθευτείτε από το φαρμακείο προϊόντα για την φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής. Αναφερόμαστε κυρίως στα κολπικά υπόθετα γαλακτοβακίλλων για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγιούς χλωρίδας, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε δυο φορές την εβδομάδα, τα οποία καθώς ενδυναμώνουν την άμυνα της ευαίσθητης περιοχής σας προστατεύουν από τον κίνδυνο μυκητιάσεων και φλεγμονών. Επιπλέον να πλένεστε εξωτερικά με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την ευαίσθητη περιοχή.

Προτιμήστε τα βαμβακερά από τα συνθετικά εσώρουχα και τα ανάλαφρα ρούχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια, που δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να αναπνέει.

Τις ημέρες της περιόδου αλλάξτε συχνότερα σερβιέτα ή ταμπόν ειδικά αν κολυμπάτε φορώντας ταμπόν, οπότε το αλλάζεις μόλις βγεις από το νερό.

Κατά την σεξουαλική επαφή κυρίως αν πρόκειται για εφήμερη σχέση χρησιμοποιείστε προφυλακτικό, το οποίο δεν προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αποτρέπει τη μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (π.χ. HPV, έρπης γεννητικών οργάνων, χλαμύδια, κονδυλώματα κ.ά.). Η ούρηση πριν και μετά την σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Τέλος, πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό το οποίος σας ενυδατώνει και βοηθά στην παραγωγή ούρων, αλλά και στην απομάκρυνση τυχόν μικροβίων από την ουρογεννητική περιοχή.