Πόσες φορές μετά από ένα διαζύγιο, έναν χωρισμό ή ακόμη έναν καβγά δεν αναρωτηθήκατε για το τι έφταιξε, ποια λάθη κάνατε και κατέρρευσε και αυτή η σχέση στην οποία είχατε επενδύσει τόσα πολλά;

Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι ποτέ δεν φταίει μόνο ό ένας και ότι όντως η εν λόγω σχέση, -ανεξάρτητα από το αν είχε επισημοποιηθεί… με παπά και με κουμπάρο ή αν προτιμάτε… με δήμαρχο και κουμπάρο-, ήταν για σας σχέση ζωής, και όχι κάτι για να κυλάει με συντροφιά η ώρα, να σημειώσουμε πέντε βασικές οδηγίες για.. ασφαλή πλεύση με τη βάρκα της ζωής.

Κομβικό στην όποια σχέση και αν έχετε είναι να μην θεωρείς τον άλλο-η δεδομένο-η. Θυμηθείτε μέχρι που είχατε φτάσει για να τον-την κατακτήσετε, θυμηθείτε πόσο καλά περνούσατε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας και φροντίστε να θυμήσετε τους λόγους και στον έτερό σας ήμισυ σε μια βραδιά χωρίς τα παιδιά ή μια ρομαντική έξοδο υπό το φως των κεριών ή απλά σε ένα δείπνο στο σπίτι σας όπως τότε που του μαγειρέψατε το αγαπημένο της-του πιάτο σε ένα από τα πρώτα ραντεβού.

Απαραίτητο επίσης είναι να θυμάστε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας στο έτερο ήμισυ. Να λέτε σ’ αγαπώ γιατί όλοι μας θέλουμε να το ακούμε. Να λέτε και ευχαριστώ και παρακαλώ.

Εννοείται πως δεν πρέπει να συζητάτε μόνο για τα παιδιά, τη δουλειά και τους λογαριασμούς. Υπάρχουν τόσα άλλα που έχετε να πείτε, να μοιραστείτε από μια σκέψη μέχριένα ανέκδοτο, ένα σχέδιο και ένα όνειρο για το μέλλον.

Ο γάμος η σχέση είναι παιχνίδι ομαδικό. Δεν κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τις ανάγκες του άλλου. Αν ακούτε τον εκάστοτε σύντροφό σας θα βρείτε τον τρόπο να τον κάνετε να σας ακούσει κι εκείνος. Αλλωστε εσείς τον ξέρετε καλύτερα από όλους.

Τέλος, όσο και αν φοβάστε ότι θα πληγωθείτε ξανά, ότι αν υποχωρήσετε μια φορά ότι θα συμβαίνει πάντα, οφείλετε να ξεπερνάτε τον εγωισμό σας, να επικοινωνείτε όλα αυτά που θέλετε, να δώσετε για να πάρετε.

.