Οι ερωτικές σχέσεις, μικρές ή μεγάλες, είναι κομμάτι που όταν έρθει η ώρα να το αποχωριστούμε, οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.

Δεν είναι λίγες οι σχέσεις που διατηρούνται και συντηρούνται παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις λόγω της αδυναμίας να είναι ειλικρινείς οι σύντροφοι μεταξύ τους και να παραδεχτούν πως πρέπει να χωρίσουν.

Τις περισσότερες φορές, μία σχέση τερματίζει όταν πλέον δεν προχωράει με υγεία, με κατανόηση, συνεννόηση και αγάπη. Υπάρχουν όμως και σχέσεις όπου πλέον ο ένας, ή και οι δύο σύντροφοι, χρειάζονται κάτι που δεν τους προσφέρει πλέον η σχέση τους και χρειάζεται να αποχωρίσουν, προτού η σχέση γίνει δυσάρεστη, εμπόδιο, ή βάρος.

Σε κάθε περίπτωση, θα βοηθούσε πολύ το να θυμόμαστε, ακόμη και στη φάση του χωρισμού, ότι έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε μοιραστει πολλά και δεν βοηθά πραγματικά το να τον ακυρώνουμε αλλά ουτε και να τον αντιμετωπίζουμε σαν εχθρό. Είναι πιο χρήσιμο να αγκαλιάσουμε όλα όσα μας ένωσαν και να αναλογιστούμε ότι αποτελούν κι αυτά κομματι του εαυτού μας τώρα που η σχέση ολοκληρώθηκε.
 
Τα απαραίτητα συστατικά για έναν πιο «ανώδυνο» χωρισμό: 

Η υπομονή σου

Καθώς ο χρόνος δεν είναι ίδιος για όλους, είναι απαραίτητο να πάρουν και οι δύο σύντροφοι τον χρόνο που θέλουν για να συζητήσουν, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους. Η υπομονή και η παρουσία στις ανάγκες του ενός και του άλλου, θα είναι ένα είδος φροντίδας για να γίνει ο χωρισμός όσο πιο ανώδυνος γίνεται.

Ας είμαστε ειλικρινείς

Η αυθεντικότητα στις ανάγκες που δεν καλύπτει ή εμποδίζει αυτή η σχέση είναι χρήσιμη ώστε να βρείτε από κοινού αν θέλετε και αν γίνεται να κάνετε κάποιες αλλαγές ή αν όντως αυτή η σχέση έχει πλέον μετατραπεί σε τροχοπέδη αντί για μία πηγή κινητοποίησης και ευτυχίας. Χρειάζεται να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά σχετικά με όσα χρειάζεστε και με όσα σας λείπουν. Κρύβοντας προβλήματα που έχετε εντοπίσει μεταξύ σας, μπορείτε να δώσετε λάθος εντύπωση ή ακόμη, να έχετε κάνει κάποια λάθος εκτίμηση. Τα ψέματα και οι αποφυγές, μπορεί να φαίνονται πιο εύκολες λύσεις, όμως συχνά οδηγούν και σε λύσεις που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Επικοινωνία: Aυτή η άγνωστη

Οι δύο σύντροφοι μέχρι και τώρα είχαν μία επικοινωνία δική τους, λειτουργική ή μη. Αυτή είναι και η τελευταία επιθυμία της σχέσης τους, να επικοινωνούν το πρόβλημα και τον χωρισμό τους. Είναι αρκετά χρήσιμο να ειπωθούν από κάθε πλευρά όλα όσα κρίνονται ως απαραίτητα. Όλοι θέλουμε να μάθουμε αλλά και να δώσουμε πληροφορίες για το πως βιώσαμε τη σχέση και τι δεν πήγε καλά.

 «Ως εδώ»

Ο καθένας μπορεί να χρειάζεται κάτι διαφορετικό και αυτό είναι σεβαστό. Γι" αυτό και τα όρια είναι απολύτως σεβαστά και ο καθένας πρέπει να θέσει τα δικά του. Αυτό είναι πιθανό να πληγώσει τον άλλον που δεν θέλει να φύγει από τη σχέση, όμως η καθαρή επικοινωνία,θα το κάνει πιο διαχειρίσιμο με τον καιρό.

Η σκοτείνη και δυσάρεστη πλευρά του χωρισμού δεν μπορεί να προσπεραστεί, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα αρνητικά συναισθήματα, οι περίοδοι εντάσεων, οι εκρήξεις, το πένθος, είναι αναμενόμενα σε κάθε αποχωρισμό. Απλά, στόχος είναι να κλείσει όσο πιο ολοκληρωτικά γίνεται και να πάρει τη θέση της και αυτή η σχέση στο δωμάτιο του μυαλού μας που φυλάμε όλες μας τις εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται και η σχέση και έρχεται το τέλος της πιο ομαλά, έτσι ώστε να προχωρήσουμε χωρίς να κουβαλάμε εκκρεμότητες και ανοιχτές υποθέσεις από το παρελθόν μας. Κάθε τέλος είναι μία αρχή και όλοι θέλουμε να έχουμε όμορφες αρχές. Για αυτό και η φροντίδα που είχε η σχέση σε όλη της τη διάρκεια, χρειάζεται να ισορροπεί με τη φροντίδα που θα έχει και στο κλείσιμό της.