Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ είχε το βράδυ της Δευτέρας η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Ονοματολογικού έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία με ορίζοντα τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αύριο και μεθαύριο στη Νέα Υόρκη.

Το τηλεφώνημα Μέρκελ, όπως και εκείνο του αμερικανού αντιπροέδρου Μαρκ Πενς το περασμένο Σάββατο προς τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει ότι το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονται για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών και δεν θέλουν να χαθεί το «μομέντουμ» που θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν εμφανίζονται να ασκούν πιέσεις στην Αθήνα, κατά ορισμένες εκτιμήσεις λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία. Είναι όμως γνωστό πόσο εύκολα αλλάζουν αυτές οι ισορροπίες.

ΒΑΣΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ. Το Βερολίνο δεν ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την τελευταία πρόταση της ΠΓΔΜ, περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ιλιντεν». Επιθυμεί όμως τη λύση διότι, σύμφωνα με τη γεωπολιτική ανάλυση που είναι εσχάτως κυρίαρχη στη γερμανική πρωτεύουσα αναφορικά με τα Βαλκάνια, οι χώρες της περιοχής πρέπει να προσδεθούν τάχιστα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η πρόταση της σκοπιανής πλευράς πάντως, αν πιστέψει κανείς πηγές από την Αθήνα, δεν μπορεί πλέον να οδηγήσει σε λύση. Συγκρατείται όμως ότι για πρώτη φορά η ΠΓΔΜ εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει τη ρήτρα erga omnes, αν και, όπως έχουν πει τόσο ο πρωθυπουργός Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, το νέο όνομα που προτάθηκε και η αναθεώρηση του Συντάγματος για εφαρμογή της λύσης erga omnes θα πρέπει να θεωρηθούν «λύση – πακέτο».

Από ελληνικής πλευράς επιμένουν, κάτι που σημείωσε και ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ότι η λύση μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς –όπερ σημαίνει στο πλαίσιο των 4 από τα 5 ονόματα που ο αμερικανός διαπραγματευτής πρότεινε (έχει εξαιρεθεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια»). Η επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε αργά χθες το βράδυ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ. Στα Σκόπια, ο επικεφαλής του VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μίσκοφσκι φέρεται να κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης για το «Μακεδονία του Ιλιντεν» χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και με σκοπό να διασπάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι τεταμένη, καθώς άρχισαν και οι δίκες εναντίον πρώην κρατικών αξιωματούχων της κυβέρνησης Γκρούεφσκι. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης με στελέχη του αλβανικού κόμματος BESA, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέσω του BESA αλλά και του επίσης αλβανικού κόμματος DPA η κυβέρνηση θα μπορούσε να φθάσει τις 67 έδρες στο Κοινοβούλιο.