Τα παχύσαρκα άτομα, των οποίων το λίπος συγκεντρώνεται κυρίως γύρω από την κοιλιακή χώρα (γνωστό και ως σπλαγχνικό λίπος), διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Στην παραπάνω προειδοποίηση καταλήγει νέα έρευνα, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν ένα ακόμη επιβλαβές αποτέλεσμα του έξτρα βάρους στην υγεία.

Και αυτό διότι η βιταμίνη D είναι σημαντικός σύμμαχος της καλής υγείας: τα παιδιά τη χρειάζονται για να χτίσουν γερά οστά και οι ενήλικοι για να τα διατηρήσουν. Συνεπώς, η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικά σύνδρομα των οστών, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, αυτοάνοσων διαταραχών και καρδιακών παθήσεων.

«Η ισχυρή σχέση που διαπιστώθηκε μεταξύ του κοιλιακού λίπους και των χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D, υποδεικνύει ότι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια και συνεπώς πρέπει να υποβάλλονται σε κλινικές εξετάσεις ώστε να ελέγχουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης» σημειώνει η Rachida Rafiq, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη συμπλήρωσε –κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στη Βαρκελώνη όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα –ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια της βιταμίνης D, αυτή πρέπει να αναπληρώνεται αμέσως, ώστε να αποφεύγονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Ειδικότερα, ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, μελέτησαν εάν και σε ποιο βαθμό το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα και το κοιλιακό λίπος συγκεκριμένα επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Αφού συνυπολόγισαν μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μετρήσεις σχετικά με τη βιταμίνη D (όπως είναι για παράδειγμα οι χρόνιες παθήσεις, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική άσκηση), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κοιλιακό λίπος παρουσιάζει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τα επίπεδα βιταμίνης D, ανεξαρτήτως φύλου.

Εντούτοις σε ό,τι αφορά τους άντρες, η σχέση αυτή παραμένει ισχυρή και όταν το συνολικό λίπος είναι αυξημένο (κάτι που δεν ισχύει για τις γυναίκες), ενώ για τις γυναίκες διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται και με αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ.