Δράση ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα που θανατώνουν άγρια ζώα στην Βόρεια Ελλάδα αναλαμβάνουν από κοινού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και η οργάνωση Καλλιστώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ θύματα φόλας έχουν πέσει και σκύλοι φύλαξης κοπαδιών που κινούνται στην περιοχή. Μεγάλο ποσοστό ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως αρκούδες ή κάποια είδη πτηνών αλλά και οικόσιτα ζώα βρίσκουν το θάνατο από δηλητηρίαση.

Ενδεικτική της καταστροφής που προκαλεί η συνήθης τακτική της φόλας είναι η περίπτωση του ασπροπάρη: Ήταν ένα μέχρι πρόσφατα κοινό είδος γύπα στην ελληνική ύπαιθρο ο πληθυσμός του οποίου έχει πλέον καταρρεύσει…

«Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια βάρβαρη πρακτική με στόχο την θανάτωση των άγριων ζώων που προκαλούν ζημιές στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή. Αποτελεί ταυτόχρονα και αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία. Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις.

Πριν από λίγες ημέρες η Ορνιθολογική και η Καλλιστώ διενήργησαν έρευνα στην περιοχή του Σκλήθρου Φλώρινας για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και όπως επεσήμαναν ανάλογες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.