Τι θα μαγειρέψεις σήμερα;

Παραδοσιακές φακές Εγκλουβής

Μόνο τυχαία δεν τις συστήνουν και μάλιστα δισ. εβδομαδιαίως οι ειδικοί της υγιεινής διατροφής. Οι φακές είναι γεμάτες από βασικά μέταλλα και ουσίες, όπως κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωματική μας ευεξία, ενώ ακόμη αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικών ινών οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη, ενισχύουν το μεταβολισμό και την πέψη, αυξάνουν την ενέργεια και μας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις.

Υλικά

500 γραμμ. φακές Εγκλουβής

5-6 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

1 κλωνάρι ρίγανης άτριφτο

½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι χονδρό

Νερό (παραδοσιακά με βρόχινο, στην πόλη με κάποιο εμφιαλωμένο)

Εκτέλεση

Τις φακές Εγκλουβής (όπως και τις φακές Φαρσάλων που είναι επίσης ψιλόφλουδες, ψιλές και βραστερές) μπορείτε να τις μαγειρέψετε με τον γνωστό τρόπο, αφού τις καθαρίσετε αφαιρώντας τα πετραδάκια, τις πλύνετε και τις σουρώσετε εφόσον πάρουν μια δυο τρεις βράσεις.

Η διαφορά έγκειται στη συνέχεια της διαδικασίας μεγειρέματος. Στην Εγκλουβή τις βράζουν με νερό ίσα να τις σκεπάζει και αρκετό σκόρδο (5-6 καθαρισμένες και ψιλοκομμένες σκελίδες ανά μισό κιλό). Αφού πιουν το νερό και μαλακώσουν σταδιακά προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αλάτι μας ενώ ταυτόχρονα τις τρίβουμε με την κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

«Γιαχνίζουμε» για 10 -15 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά και έπειτα προσθέτουμε λίγο νερό (ανάλογα με το πόσο αραιές τις θέλουμε), τη ρίγανη και τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν.

Oταν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφαιρούμε τη ρίγανη για να μην πικρίσει.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Εγκλουβής συνοδεύουν τη φακή με ξερό κρεμμύδι, πετυχαίνοντας την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό.