Και πήρατε την μεγάλη απόφαση να χωρίσετε τους δρόμους σας στη ζωή. Η ποιότητα της ίδιας της σχέσης θα επηρεάσει προφανώς και την ποιότητα του χωρισμού σας. Μπορείτε όμως πραγματικά να επιδιώξετε μια φιλική σχέση από τον/την πρώην σας και τι πιθανότητες υπάρχουν να μείνετε στην πραγματικότητα «μόνο φίλοι».

Αναρωτιόμαστε συχνά αν μπορούμε να μείνουμε φίλοι με τον/την «πρώην» μας και χωρίς να κρίνουμε αν είναι κακό ή καλό, υπάρχουν κάποια σημεία κλειδιά που θα πρέπει να εξετάσετε…

Ο κύκλος που δεν έκλεισε ποτέ

Θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, μπορεί να μας κάνουν να μην θέλουμε να χάσουμε επαφή ο ένας από τον άλλον. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως θέλετε να κάνετε και παρέα και να συνεχίσετε να συναντιέστε σαν δύο φίλοι, αφού ο στόχος μπορεί στην πραγματικότητα είναι άλλος και πολύ συγκεκριμένος. Για αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ειλικρίνεια στην επικοινωνία, ώστε και να γίνει η συνεννόηση που χρειάζεται και να μην περάσουν μπερδεμένα μηνύματα από τον έναν στον άλλο.

Οι κύκλοι για να έχουν το σχήμα τους ολοκληρωμένο χρειάζεται να κλείνουν – έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον κύκλο κάθε σχέσης. Αν δεν επιτρέψεις στη σχέση να ολοκληρωθεί και να πάρει το τελικό της σχήμα, δεν θα μπορείς να την γνωρίζεις και στο όλο της. Συνεπώς, αν είναι ολοκληρωμένη μία πορεία, δώσε λίγο χρόνο να ωριμάσει και να σταθεροποιηθεί η τελική της μορφή και μπορείτε, εκ νέου, να βρείτε μία νέα πορεία στο μέλλον – εφόσον είναι ανάγκη και επιθυμία και των δύο.

Μεγάλες προσδοκίες

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα σε κάθε σχέση και πολύ περισσότερο σε μία πρώην ερωτική σχέση. Δηλαδή, είναι απαραίτητα προϋπόθεση, αν θέλω να μείνουμε φίλοι, να είναι όντως φιλική η πρόθεσή μου; Συχνά, μένουμε γιατί ελπίζουμε σε μία επανασύνδεση, σε ένα «σίγουρο» σεξ ή ακόμη και για να εκδικηθούμε. Συμφωνούμε όλοι πως αυτές δεν είναι και οι κατάλληλες συνθήκες για να είμαστε φίλοι με κάποιον και ειδικότερα με τον πρώην σύντροφό μας.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Μπορεί να ήσασταν ζευγάρι και να επικοινωνούσατε καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ακολουθείτε και τις ίδιες διαδικασίες αναφορικά με τα συναισθήματά σας. Αυτό σημαίνει, πως μπορεί να μην είσαστε στην ίδια ακριβώς φάση σχετικά με τον χωρισμό σας. Άλλος να είναι στην κατάσταση της αποδοχής και της ψυχραιμίας και άλλος να είναι θυμωμένος και απογοητευμένος. Αυτό το σενάριο δεν είναι ιδανικό για να ξεκινήσει η νέα, φιλική πορεία της σχέσης σας.

Ανασφάλεια και πραγματικό ενδιαφέρον

Ενδιαφέρεστε να παραμείνει στη ζωή σας γιατί τώρα που χωρίσατε σας είναι δύσκολο να μην τον έχετε στην καθημερινότητά σας ή τον χρειάζεστε να ακολουθεί την πορεία σας, γιατί νιώθετε πως χωρίς εκείνον/η κάτι θα πάει στραβά; Και στις δύο περιπτώσεις, η ανάγκη της φιλίας του «πρώην» έχει έναν χαρακτήρα περισσότερο συνήθειας και βαθύτερης ανάγκης, παρά της φιλικής πρόθεσης.