Η αλλαγή των ορμονών κάνει τη ζωή αρκετά σκληρή, χωρίς τις πρόσθετες πιέσεις που προκαλούνται συχνά από τα κοινωνικά μέσα και τη σύγχρονη διαφήμιση. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι το έφηβο παιδί σας είναι ευτυχισμένο και εκπαιδευμένο στην εποχή της πληροφορίας.

Να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους

Η ζωή ενός εφήβου είναι σχεδόν ακατανόητη ακόμη και συγκριτικά με πριν από είκοσι χρόνια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μεταβαλλόμενο πρόσωπο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της διαφήμισης έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιέσεις προς τους εφήβους να δείχνουν και να συμπεριφέρονται με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. Είναι πάντα καλό για τους γονείς να οπλίσουν τους εαυτούς τους με γνώση, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε τη ζωή ενός σύγχρονου εφήβου.

Μπορεί να τα πηγαίνετε καλά με μερικά κοινωνικά μέσα. Ακόμα κι έτσι, εξετάστε όλες τις πλατφόρμες που είναι δημοφιλείς στους έφηβους, όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Snapchat. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει τεράστια εστίαση στις εικόνες, με τους εφήβους να ακολουθούν τις αγαπημένες τους προσωπικότητες. Οι διάσημοι είναι συχνά θεοποιημένοι για τις εμφανίσεις τους, τις συνήθειες αγορών και τον τρόπο ζωής τους. Δεν είναι όλα αρνητικά, καθώς μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν εκπαιδευτικά ή διασκεδαστικά άτομα που δημιουργούν πλούσιο περιεχόμενο. Φυσικά, μερικές διασημότητες προβάλλουν μια στενή και μη ρεαλιστική άποψη για το τι είναι αποδεκτό και επιθυμητό.

Επικοινωνήστε και γίνετε το σωστό παράδειγμα

Ανάλογα με τη σχέση σας με το παιδί σας, μπορεί να είναι δύσκολο και μάλιστα αντιπαραγωγικό να είστε υπερβολικά ελεγχτικοί. Είναι δύσκολο να ασχοληθεί κανείς με το τι κάνουν οι έφηβοι στο σχολείο και μόνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόσετε τις σωστές πρακτικές και να αποτελέσετε παράδειγμα. Μην απαγορεύσετε την τεχνολογία απόλυτα, αλλά θέστε χρονικά όρια στον υπολογιστή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βεβαιωθείτε ότι ασκείτε αυτό που κηρύττετε και κλείστε και το δικό σας τηλέφωνο ορισμένες φορές. Να είστε η μεγαλύτερη εκδοχή του παιδιού σας.

Συζητείστε με τον έφηβό σας στις ώρες του δείπνου, για παράδειγμα σχετικά με μια δημοφιλή διαφημιστική εκστρατεία ή μια διασημότητα του Instagram. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνουν ότι οι εικόνες είναι συχνά πολύ επεξεργασμένες και ότι οι άνθρωποι αποκτούν ωραία σώματα με σωστή διατροφή και άσκηση. Συζητείστε τους κινδύνους των αντιπαραγωγικών πρακτικών διατροφής και το γεγονός ότι είναι μη βιώσιμες και επικίνδυνες.

Ενθαρρύνετε όλες τις αρετές τους

Είναι επίσης σημαντικό να επαινείτε τα παιδιά σας όπου χρειάζεται. Δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση, που μπορεί να είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι η καλή αίσθηση του χιούμορ, η φιλανθρωπία και η εξάσκηση μιας ικανότητας όπως η μουσική ή ο αθλητισμός είναι κάτι άξιο θαυμασμού. Σιγουρευτείτε ότι προσφέρετε ενθάρρυνση που ενισχύει την ιδέα ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά. Είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι τα περισσότερα παιδιά θαυμάζουν τους γονείς τους και ακολουθούν τα παραδείγματα τους, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε την επιρροή σας με σύνεση.

Βασικά, δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον όπου τα παιδιά σας αισθάνονται άνετα να μιλάνε σε σας για θέματα που τα απασχολούν. Μια οικογένεια ανοιχτή και με κατανόηση, αποτελεί μια καλή βάση για τον προσδιορισμό τυχόν προβλημάτων. Έτσι, είναι πολύ πιθανότερο τα παιδιά να είναι ειλικρινή όταν έχουν δυσκολία και θα παρατηρήσετε τυχόν περίεργες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, οι οποίες ενδέχεται να σηματοδοτούν προβλήματα. Πάρτε αυτά τα σημάδια σοβαρά και αφήστε τα να γνωρίζουν ότι είστε εκεί αν θέλουν να μιλήσουν. Αποφύγετε να πιέζετε τον έφηβο και να παραμείνετε ανοιχτοί για επικοινωνία. Εάν προκύψουν σοβαρές ανησυχίες, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια μέσω του γιατρού σας ή του σχολείου.