Ενα νέο πεδίο πόλωσης επιδιώκει το Μέγαρο Μάξιμου να δημιουργηθεί με αφορμή τη νέα παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία μέσα από την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. «Εμείς θα προχωρήσουμε γιατί είναι μια βαθιά δημοκρατική τομή σε ένα πεδίο που έπρεπε να έχει γίνει παρέμβαση εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είναι το κυβερνητικό μήνυμα, κυρίως προς τη ΝΔ, για την απόφαση να προωθηθεί το σχέδιο τριχοτόμησης της Β’ Αθηνών και διχοτόμησης της Περιφέρειας Αττικής.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδεολογική και πολιτική, στη συγκεκριμένη κίνηση και ήδη χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που σηκώνει και το βάρος της προώθησης του σχεδίου, απέστειλε επιστολή για διακομματική συνάντηση εργασίας με άξονα την παρουσίαση της πρότασης για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Αττική (πρώην «Υπόλοιπο») και η Β’ Αθηνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών και υποστηρίζει ότι «το ζήτημα της χάραξης των εκλογικών περιφερειών αποτελεί έναν από τους θεμελιώσεις πυλώνες κάθε εκλογικού συστήματος και κατ’ επέκταση της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο Κλεισθένης I. Η προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου έρχεται ταυτόχρονα με την κίνηση της κυβέρνησης να φέρει την απλή αναλογική στους δήμους και τις περιφέρειες με τον Κλεισθένη Ι που ενδέχεται να αλλάξει δεδομένα στην αυτοδιοίκηση. Κατά τα κυβερνητικά στελέχη, «είναι υγεία για το σύστημα και αποτελεί μια ρηξικέλευθη τομή για να ενδυναμωθεί η ποιότητα της δημοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα αναλάβει την ευθύνη της άρνησής της καθώς για να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές, και όχι από τις μεθεπόμενες χρειάζονται 200 ψήφοι. «Οπότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» είναι η άποψη του υπουργού Εσωτερικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζαν ότι τουλάχιστον στο θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών η ΝΔ θα ήταν πιο διαλλακτική και θα κινούνταν με συναινετικό πνεύμα, αλλά κεντρικά στελέχη αναφέρουν ότι ο αντιπολιτευτικός σχεδιασμός της «θολώνει την πολιτική κρίση». Επίσης υποστηρίζουν ότι η ΝΔ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και «δεν μπορεί τώρα υποκριτικά να κινείται και να αρνείται την υποστήριξη μιας βαθιάς τομής».

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο, σε αρκετά οξύ ύφος, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ «συμπεριφέρονται και στο θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών –όπως και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους –σαν κακομαθημένα παιδιά».

Η ψήφος των ομογενών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση με την πρόταση για την ομογενειακή ψήφο συσχετίζει δυο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, «θέλοντας να υποβαθμίσει την πολιτική σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει». Και υπογραμμίζουν ότι το θέμα για τη ΝΔ και τον πρόεδρό της είναι απλό: «Συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β’ Αθηνών είναι μία αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν».

Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκπέμπεται η άποψη ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει σε μία αναγκαία μεταρρύθμιση για το πολιτικό μας σύστημα, με όποιο πρόσχημα και αν εμφανιστεί, θα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ΝΔ είναι δύναμη βαθιά συντηρητική και φοβική στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεν κλείνει οριστικά την πόρτα στην πρόταση Μητσοτάκη για να συζητηθεί το θέμα της ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, αλλά χωρίς αυτό να μπαίνει σε μια λογική παζαριού με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών.

«Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο» σημειώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και διευκρινίζουν ότι σε όλες τις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών έχει εξ αρχής επιλογή να προηγηθεί ένας πολύμορφος διάλογος πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και δεν υπάρχει αιφνιδιασμός.

Αντίθετοι με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών ΚΚΕ και Λεβέντης

Αντίθετο με το «σπάσιμο» της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών είναι το ΚΚΕ και αυτό επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του. Εξηγούν δε πως αν γίνει το εν λόγω σπάσιμο, θα συντελεστεί διασπορά των εδρών και είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μην εκλέξει βουλευτή εκεί που έχει τις περισσότερες δυνάμεις. Ακόμη και στο θέμα της διαπλοκής, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα λύσει, οι του Περισσού λένε ότι το πρόβλημα θα παραμείνει, αν και όπως τονίζουν το πρόβλημα αυτό δεν αφορά το ΚΚΕ, αφού κανείς από τους βουλευτές του δεν κάνει προσωπικό εκλογικό αγώνα. Κυρίως στη Β’ Αθήνας βγάζουν τις περισσότερες έδρες τους τα μικρά κόμματα και τυχόν διάσπασή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται τυχαία οι βουλευτές τους σε διάφορες περιοχές, με την κεντρική ηγεσία να μην μπορεί καν να προβλέψει ποιος θα είναι ο κορμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» έχει δηλώσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η δε Ενωση Κεντρώων επίσης δεν θα ψηφίσει το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, αφού θεωρεί πως βλάπτει τα μικρά κόμματα, ενώ την ερμηνεύει ως κίνηση φιλίας του Τσίπρα προς το Κίνημα Αλλαγής.