Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας κίνδυνος που παραμονεύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ένα φαγητό που έχει μολυνθεί από μικρόβια προκαλεί ξαφνικά και σοβαρά συμπτώματα όπως ο εμετός και η διάρροια και εκδηλώνονται μόλις λίγες ώρες μετά. Συνήθως περνά μετά από δύο μέρες και δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα, εκτός αν μιλάμε για κάποια ιδιαίτερη περίπτωση

Οι παρακάτω οδηγίες μειώνουν αρκετά τον κίνδυνο πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης, όχι μόνο στα παιδιά αλλά σε όλη την οικογένεια.

Μιλήστε σε όλους για το πόσο σημαντικό είναι να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους, ειδικά μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν φάνε και αφού αγγίξουν ωμές τροφές. Η διάρκεια της πλύσης με σαπούνι και ζεστό νερό πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

Καθαρίστε με καυτό σαπούνι και νερό όλα τα σκεύη μαγειρικής και τις επιφάνειες όπως τα ξύλα κοπής.

Μην καταναλώνετε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί ή φαγητά με γάλα που δεν έχει παστεριωθεί.

Μην κρατάτε καιρό τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης. Καταναλώστε τα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Μην μαγειρεύετε τα ζωικά προϊόντα κάτω από 160 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερική θερμοκρασία. Τα ψάρια πρέπει να είναι πάνω από 145 βαθμούς και τα αυγά πρέπει να έχουν σφιχτό κρόκο.

Βάλτε στην ψύξη τα απομεινάρια του φαγητού αμέσως και μην περιμένετε καθόλου.

Αποψύξτε τις τροφές στο ψυγείο, το φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό. Μην τα βάζετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Πετάξτε αμέσως τις τροφές που έχουν λήξει, μυρίζουν περίεργα ή έχουν άλλη γεύση.

Σημάδια ότι το παιδί έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση

Ναυτία

Πόνοι και κράμπες στην κοιλιά

Διάρροια

Πυρετός

Πονοκέφαλος και γενική αδυναμία

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Πρώτα ενημερώνουμε το γιατρό του παιδιού ο οποίος μας ρωτά ποια είναι τα συμπτώματα και τι έφαγε τελευταία. Θα εξετάσει το παιδί και θα πάρει δείγμα αίματος ή κοπράνων για να βρει το αίτιο της δηλητηρίασης αν η περίπτωση κρίνεται σοβαρή.

Συνήθως η δηλητηρίαση περνά γρήγορα από μόνη της εκτός αν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερα περίσταση, κατά την οποία θα κρίνει και θα ενημερώσει ο γιατρός.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να φροντίσετε να λάβει το παιδί ξεκούραση, να ενυδατώνεται συνέχεια με υγρά ή και ηλεκτρολύτες και να πίνει πάντα με μικρές γουλιές. Όσο έχει έντονα συμπτώματα, όπως η διάρροια, δεν πρέπει να τρώει γαλακτοκομικά και στερεές τροφές.

Πηγή: imommy.gr