Παρά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή στους αντάρτες βουλευτές, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο στο ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Η ψηφοφορία του επίμαχου άρθρου ανέδειξε δύο διαφορετικούς κόσμους, τόσο στη συγκυβέρνηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όσο και στα ενδότερα της ΝΔ.

Η ύστατη προσπάθεια του Τσίπρα να πολώσει το σκηνικό προκειμένου να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα δεν απέδωσε. «Η κυβέρνηση είναι σε πανικό διότι επιλέγει την πόλωση ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα» ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρωθυπουργό, ο οποίος από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι η ΝΔ φλερτάρει με τον «ακροδεξιό λαϊκισμό» και ο πρόεδρός της είναι «βαθιά συντηρητικός».

Το μήνυμα Τσίπρα προς τους διαφωνούντες βουλευτές να μην υποκύπτουν σε μικροκομματικά συμφέροντα έπεσε στο κενό, καθώς ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Θόδωρος Παραστατίδης έκαναν τις απειλές τους πράξη και καταψήφισαν την επίμαχη διάταξη. Από την άλλη, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Γεωργία Γεννιά προτίμησαν να δείξουν την αντίθεσή τους απουσιάζοντας από την κρίσιμη ψηφοφορία. Ομοίως απουσίαζε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος όμως κατέφθασε στη Βουλή λίγη ώρα αργότερα για να βρεθεί στην ειδική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Η ομάδα των 53 εμφανίστηκε πολύ ενοχλημένη από τη στάση των συντηρητικών – ανταρτών βουλευτών, που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, ιδίως όμως από τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ που δεν στήριξαν τη νομοθετική πρωτοβουλία. Με επιστολή τους μάλιστα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την παραπομπή του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας για το ομοφοβικό του παραλήρημα. Η Αννέτα Καββαδία που ανήκει στους 53 χαρακτήρισε «φασιστικές αθλιότητες ακροδεξιάς κοπής» τα όσα ανέφερε ο Κατσίκης. Ενδεικτικό του εμφυλιοπολεμικού κλίματος είναι και το γεγονός πως ο Νίκος Βούτσης πήρε θέση, χαρακτηρίζοντας «ανεκδιήγητες» τις απόψεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Ο Κατσίκης όμως, παρά την ακραία ρητορική του, συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή του «όχι» που εξέφρασαν οι ΑΝΕΛ, ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις έσπασαν την κομματική γραμμή υπερψηφίζοντας το επίμαχο άρθρο. Ο Πάνος Καμμένος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για πρώτη φορά μάλιστα στα κοινοβουλευτικά χρονικά συνέβη το εξής παράδοξο: η εισηγήτρια του κόμματος να ψηφίζει ενάντια στην κομματική γραμμή. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε επιβάλει κομματική πειθαρχία, η κεντρική γραμμή της ΝΔ που εκφράστηκε και από την ψήφο του ιδίου ήταν το «όχι».

Την τελευταία στιγμή όμως η νεοφερμένη στη ΝΔ Κατερίνα Μάρκου, η οποία είχε οριστεί εισηγήτρια του νομοσχεδίου, έκανε στροφή και ψήφισε θετικά. Η κίνησή της αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κομματικού επιτελείου. Οταν ωστόσο της έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, εκείνη φαίνεται να απάντησε αποστομωτικά πως την επέλεξαν στη ΝΔ επειδή εκφράζει τις προοδευτικές απόψεις του Ποταμιού! Με τη γραμμή του «ναι» συντάχθηκαν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο Θόδωρος Φορτσάκης προτίμησε να απέχει παρά να πάει ενάντια στην κομματική γραμμή. Ανάμεσα στις ηχηρές απουσίες που σημειώθηκαν στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι του Αντώνη Σαμαρά, του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Συμπαγής» εμφανίστηκε στην ψηφοφορία η Δημοκρατική Συμπαράταξη που τις προηγούμενες ημέρες είχε «διχοτομηθεί» για το ζήτημα της αναδοχής. Οσοι βουλευτές προσήλθαν στη συνεδρίαση ψήφισαν συντεταγμένα την κομματική γραμμή της Φώφης Γεννηματά που εκφράστηκε με το «ναι», ενώ οι διαφωνούντες απείχαν από την ψηφοφορία. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Γιώργος Καρράς, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Αρβανιτίδης απουσίαζαν. «Παλέψαμε, αλλάξαμε τη ρύθμιση και τώρα είναι πραγματικά προοδευτική» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά στο εσωτερικό του κόμματος μετά την ψηφοφορία. Το Ποτάμι συντεταγμένα ψήφισε υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. «Το Ποτάμι κάνει αυτό που έκανε πάντα. Είναι φάρος της προοδευτικής κοινωνίας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί πλέον νόμο του κράτους εξαιτίας της στήριξης του Ποταμιού που στη συνέχεια ακολούθησαν ορισμένοι από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ. Η επίμαχη διάταξη πέρασε από τη Βουλή με 161 «υπέρ» και 103 «κατά».