Όλοι γονείς θέλουν το παιδί τους να τρέφεται σωστά και υγιεινά. Πολλές φορές όμως, οι πεποιθήσεις που έχουν γύρω από το φαγητό των παιδιών τους δεν είναι σωστές και καταλήγουν να είναι μύθοι που ακούγονται μέχρι και σήμερα και στην πραγματικότητα δεν ισχύουν.

«Άδειασε το πιάτο σου!»

Πόσες φορές είτε ως παιδιά, είτε ως γονείς έχουμε ακούσει τη φράση «άδειασε το πιάτο σου και φάε όλο το φαΐ σου». Με αυτό τον τρόπο το παιδί εξαναγκάζεται να φάει και αργότερα είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει κάποια αρνητική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό. Μπορεί είτε να αντιπαθήσει το φαγητό και να τρώει πιο λίγο από αντίδραση είτε και να του ενισχυθεί το αίσθημα της λαιμαργίας. Αφήστε το παιδί ελεύθερο να διαχειριστεί τα επίπεδα της πείνας του χωρίς περιορισμούς και καταπίεση.

«Θα κρύψω τα λαχανικά μέσα στο φαγητό του.»

Μπορεί με αυτή την κίνηση όντως να επωφελείτε τον οργανισμό του παιδιού σας με τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τροφές όπως τα λαχανικά, αλλά το παιδί δε το ξέρει. Εφόσον το παιδί σας αγνοεί την ύπαρξη των λαχανικών στο φαγητό του, τότε δε μαθαίνει τα οφέλη τους. Επιδείξτε τα νόστιμα λαχανικά στο παιδί και βοηθήστε το να τα προσθέσει στη διατροφή του φανερά.

«Τα παιδιά μπορούν να τρώνε συχνά σνακ.»

Ναι μεν τα σνακ χρειάζονται στη διατροφή ενός παιδιού, αλλά με μέτρο. Το γεγονός ότι ένα παιδί αναζητά ένα σνακ είναι καλό διότι αναγνωρίζει το αίσθημα της πείνας και τότε μπορεί να φάει ένα σνακ. Ωστόσο, το σνακ δεν πρέπει να έχει σχέση με πρόχειρα φαγητά. Προσπαθήστε να ανατρέψετε τη συνήθεια των σνακ δίνοντας στο παιδί σας φρούτα και λαχανικά.

«Τα παιδιά χρειάζονται χυμό.»

Η ευκολία των πολτοποιημένων φρούτων και του χυμού διευκολύνει και εσάς, αλλά κερδίζει και τις εντυπώσεις του παιδιού σας με τη γεύση του. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να σερβίρετε ολόκληρο το φρούτο στο παιδί σας διότι έτσι θα καταναλώσει περισσότερη χοληστερόλη, προσλαμβάνοντας έτσι λιγότερη ζάχαρη.