Το χρίσμα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, πήρε και επίσημα την Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι 316 βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού AKP, το οποίο έχει συνιδρύσει και διευθύνει ο Ερντογάν, τάχθηκαν στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης υπέρ της υποψηφιότητας του αρχηγού του τουρκικού κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Ορίζουμε υποψήφιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον προστάτη των καταπιεσμένων», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Η υποψηφιόηττα του Ερντογάν θα κατατεθεί επισήμως στις εκλογικές αρχές αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην εξουσία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως αρχηγός του κράτους, ο Ερντογάν θα διεκδικήσει στις 24 Ιουνίου μια νέα προεδρική θητεία με ενισχυμένες εξουσίες, βάσει μιας συνταγματικής αναθεώρησης που υιοθετήθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει κυρίως την υποψήφια ενός νέου σχηματισμού της δεξιάς, του Iyi parti (το Καλό κόμμα), την Μεράλ Ακσενέρ, καθώς και τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) δεν έχει ακόμη ορίσει τον υποψήφιό του.

Στο πλαίσιο μιας εκλογικής συμμαχίας που συνήφθη ανάμεσα στο AKP και το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, ο Ερντογάν θα είναι ο μοναδικός προεδρικός υποψήφιος αυτών των δύο σχηματισμών.