ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο πόνος στην κοιλιά

Είμαι γυναίκα 89 ετών, με καλή σχετικώς υγεία και ελαφρύ Πάρκινσον (τρέμουλο στις παλάμες) εδώ και δεκαετίες. Τελευταία νιώθω «σουβλιές» στον κοιλιακό χώρο, πότε δεξιά και πότε αριστερά. Τι να κάνω προληπτικά και θεραπευτικά; (Α.Μ.)

Ο γαστρεντερολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπήλιος Μανωλακόπουλος απαντά ότι ένα από τα δυσκολότερα και με πολλές διαγνωστικές δυσκολίες ιατρικά θέματα είναι ο εντοπισμός της αιτίας του κοιλιακού πόνου. Απαιτείται λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς και ενδελεχής κλινική εξέταση. Απαραίτητος είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος. Η ηλικία, τυχόν φάρμακα που παίρνετε, το ιστορικό επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα, διαταραχές κενώσεων ή προσμείξεις σε αυτές και οι χαρακτήρες του πόνου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πιθανότατα θα διευκολύνουν τη διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος. Το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και πιθανώς ο ενδοσκοπικός έλεγχος έχουν επίσης βαρύνουσα θέση στη διάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν να επισκεφθείτε άμεσα γαστρεντερολόγο γιατρό για να λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ

Υαλουρονικό για την κυτταρίτιδα

Είμαι γυναίκα 51 ετών. Αν και έχω κανονικό βάρος, έχω «λακούβες» από κυτταρίτιδα στα πόδια και ρυτίδες στα γόνατα. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την προσεγμένη διατροφή και τη συστηματική γυμναστική που κάνω. Υπάρχει ιατρικός τρόπος να βελτιωθεί κάπως τοπικά η κατάσταση αυτή; (Ε.Ι., Αθήνα)

Ο πλαστικός χειρουργός, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), δρ Απόστολος Γαϊτάνης απαντά ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται έγχυση υαλουρονικού οξέος στην περιοχή των μηρών για τη θεραπεία των κοιλοτήτων του δέρματος (αυτό που λέγεται κυτταρίτιδα). Τα fillers μπορούν να «γεμίσουν» τα σημεία αυτά και παράλληλα να ανασηκώσουν το δέρμα. Ετσι, μειώνεται γρήγορα η αντιαισθητική όψη που δημιουργεί η βαθιά και έντονη κυτταρίτιδα. Eπίσης, η χρήση υαλουρονικού οξέος στις λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στα γόνατα –και στους αγκώνες –με την πάροδο της ηλικίας βοηθά να «γεμίσουν» αυτές αισθητά με ασφαλή τρόπο. Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται είναι αυτό που εγχύεται και στο πρόσωπο για τις λεπτές ρυτίδες. Το αποτέλεσμα διαρκεί τέσσερις μήνες έως δώδεκα μήνες, ανάλογα με το πρόβλημα και το είδος του υαλουρονικού που θα επιλεγεί.