Ο τίτλος της σημερινής στήλης δεν είναι απόλυτα ακριβής. Ο νέος δρόμος δεν αφορά μόνο την αποτροπή του εμφράγματος αλλά και του εγκεφαλικού επεισοδίου και γενικότερα της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της πάθησης που καταστρέφει όλες τις αρτηρίες του σώματος.

Η μελέτη Cantos που ανακοινώθηκε στο τελευταίο πανευρωπαϊκό συνέδριο καρδιολογίας και παράλληλα δημοσιεύτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, το «New England Journal of Medicine», ανοίγει έναν νέο δρόμο. Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος περίπου 10.000 (10.061) ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος και με ένδειξη ύπαρξης φλεγμονής στις αρτηρίες της καρδιάς (CRP άνω των 2 mg%). Στους αρρώστους αυτούς χορηγήθηκε ένα νέο φάρμακο που απευθύνεται αποκλειστικά στο ανοσοποιητικό σύστημα (πρόκειται για μονοκλωνικό αντίσωμα κατά της ιντερλευκίνης 1β με όνομα Canakinumab). Το φάρμακο αυτό χορηγήθηκε υποδόρια μία φορά το τρίμηνο.

Υστερα από παρακολούθηση των αρρώστων για τέσσερα χρόνια διαπιστώθηκε ότι τόσο τα θανατηφόρα εμφράγματα όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν σαφώς λιγότερα. Το φάρμακο αυτό επέφερε και ελάττωση της φλεγμονής των αρτηριών της καρδιάς ανεξάρτητα από τα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος.

Μέχρι τώρα οι στατίνες που ελαττώνουν κυρίως την κακή χοληστερίνη αποδείχθηκε ότι προκάλεσαν ελάττωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ποσοστό που κυμαίνεται σε διάφορες πολυκεντρικές μελέτες μεταξύ του 30%-40%. Ποσοστό που δεν έχουν επιτύχει από κοινού όλες οι επεμβατικές θεραπείες, δηλαδή η εγχείρηση Bypass και η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι).

Η όλη αυτή ιστορία μάς δείχνει, με απλά λόγια, ότι –εντός ολίγου –φάρμακα που καταστέλλουν τη φλεγμονή των αρτηριών μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος θα προστεθούν στη φαρέτρα των ήδη χρησιμοποιούμενων από τους καρδιολόγους φαρμάκων, με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι προσεχείς μελέτες θα αποδείξουν εάν τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με τις στατίνες θα καταφέρουν να απαλλάξουν τον άνθρωπο από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ετσι, ο δρόμος αυτός ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.