Με μια απόφαση – ασπίδα προστασίας για την ελευθερία της έκφρασης το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας χθες αθώωσε τη συγγραφέα και αρθρογράφο των «ΝΕΩΝ» Σώτη Τριανταφύλλου, στέλνοντας το δικό του μήνυμα σε όσους, εργαλειοποιώντας το ποινικό δίκαιο, επιχειρούν να συρρικνώσουν θεμελιώδεις κατοχυρωμένες αρχές από το ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οταν η Σώτη Τριανταφύλλου δημοσίευε αμέσως μετά την επίθεση στο θέατρο Bataclan, στο Παρίσι, το άρθρο της στην «Athens Voice» με τίτλο «Rock and Roll Will Never Die», είναι βέβαιο ότι δεν πίστευε πως θα την οδηγούσε μέχρι το εδώλιο για παραβίαση του ρατσιστικού νόμου. Εκείνη που, όπως είπε χθες την ώρα της απολογίας της στο δικαστήριο, δέχεται «σχόλια ότι υπακούει στο νόμο σαν τον χειρότερο μικροαστό».

Και όμως, λίγους μήνες αργότερα, ύστερα από σχετική αναφορά που υπεβλήθη από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι για δήθεν αναφορές στο άρθρο της συγγραφέως που αντιβαίνουν τον ρατσιστικό νόμο, κινήθηκε εναντίον της ποινική δίωξη που έφθασε μέχρι την παραπομπή σε δίκη.

Το 8ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας χθες με την ετυμηγορία του κατέδειξε ότι δεν τελέστηκε κανένα αδίκημα, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτόν το δικαίωμα της συγγραφέως στο αυτονόητο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ. «Οι απόψεις που εξέφρασε εκφράζουν τις απόψεις που πέρασαν από το μυαλό όλων μας μετά την επίθεση στο Bataclan και συζητούσαμε με τους φίλους μας» είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για έκφραση άποψης», χωρίς να στοιχειοθετείται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος που αποδόθηκε στη συγγραφέα.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ. «Κραυγή στο όνομα της αντιρατσιστικής βίας» χαρακτήρισε το επίδικο άρθρο ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης. Αναφερόμενος στην προσωπικότητα της Σώτης Τριαναταφύλλου, είπε ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία «που δεν φοβούνται την πολιτική ορθότητα, ακόμα και όταν αυτή ποινικοποιείται». Και πρόσθεσε πως «κατάπληκτος πληροφορήθηκα ότι εντάχθηκε το κείμενο αυτό ως υποκίνηση βίας, καθώς πρόκειται για ένα ειρηνικό κείμενο».

Για «κείμενο γνώμης, όχι πολεμικής, χωρίς ίχνη αντιρατσιστικού λόγου» μίλησε η μάρτυρας Βασιλική Γεωργιάδου, η οποία επί χρόνια ασχολείται με προγράμματα και μελέτες που αφορούν τον ρατσισμό. «Εχω διαβάσει το κείμενο. Δεν μπορούσε να παρακινήσει σε πράξεις βίας κατά μουσουλμάνων. Υπάρχει μια ένταση λόγω της χρονικής στιγμής που γράφτηκε (σ.σ. ήταν αμέσως μετά την επίθεση στο Bataclan) που δικαιολογείται, αλλά δεν μπορεί το περιεχόμενό του να διεγείρει σε ρατσιστικές εκδηλώσεις» πρόσθεσε η μάρτυρας.

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και Κωνσταντίνος Καλλίρης υπέβαλαν στο δικαστήριο και ένσταση αντισυνταγματικότητας του άρθρου του νόμου με τον οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη η Σώτη Τριανταφύλλου. Στις αγορεύσεις τους μάλιστα επεσήμαναν ότι με την κίνηση τέτοιου είδους ποινικών διαδικασιών, ιδίως για συγγραφείς, δεν περιορίζεται, όπως για οποιονδήποτε άλλον, μόνο η ελευθερία της έκφρασης, αλλά και η ελευθερία της προσωπικότητάς τους. Και κάλεσαν το δικαστήριο να… βάλει βαθύτερα το «νυστέρι» του συνταγματικού ελέγχου.

Ο επίλογος σφραγίστηκε με μία λέξη διά στόματος της προέδρου: Αθώα. Και η αυλαία έπεσε μετά την απαγγελία της απόφασης – μηνύματος υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης με χειροκροτήματα από παριστάμενους φίλους συγγραφείς και γνωστούς της Σώτης Τριανταφύλλου, που είχαν φθάσει από νωρίς χθες το πρωί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.