Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, εκτοξεύει η αντιπολίτευση για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Ελληνικό Διαστημικό Σταθμό. Μετά την ηχηρή παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ του Οργανισμού, και τα όσα βλαπτικά για την λειτουργία της νεοσύστατης υπηρεσίας κατήγγειλε, η ΝΔ επιτέθηκε κατά του διαδόχου του, Χριστόδουλου Πρωτόπαππα, δημοσιεύοντας παλαιότερες ανακοινώσεις του ίδιου για διάφορα θέματα.

Η πιο συγκεκριμένα η ΝΔ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπενθυμίζει ανάρτησή του στο διαδίκτυο στις 3 Απριλίου του 2016 με φωτογραφίες του στο Σούνιο και την εξής λεζάντα: «Η Ελλάδα και η Ρωμιοσύνη δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες ευρωπαίοι. Όταν εμείς κτίζαμε ναούς και γράφαμε κωμωδίες και τραγωδίες εσείς ζούσατε στις λάσπες, τρώγατε ωμό κρέας και μιλούσατε άπλυτοι με άναρθρες κραυγές. Ηλιοβασίλεμα από το Σούνιο».

Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς σημειώνει πως παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από το δημόσιο λόγο του νέου διαστημικού διευθυντή που επέλεξε ο αρμόδιος επί του Διαστήματος Υπουργός Νίκος Παππάς.

«Πρόκειται για τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά που επελέγη για την θέση του ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος, ως γνωστόν, παραιτήθηκε χθες, καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του νέου Οργανισμού.

Υ.Γ. Προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι απόψεις του κ. Πρωτοπαπά, καθώς μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υποστηρίξει ότι ψεκάζουν και στο Διάστημα», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μετά τις δηλώσεις της για τη διαχείριση και από ποιον των 40 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τον διαστημικό οργανισμό.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία διευκρινίστηκε, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, που αναφέρει η ΝΔ, «αφορά στα 12 εκατ. ευρώ της ετήσιας συνδρομής που καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και στα 24 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί (από ευρωπαϊκούς πόρους) η κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων (σ.σ.: Η διαφορά των 4 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει μεταξύ των 40 εκατ. ευρώ που αναφέρει η ΝΔ και των 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των δύο κατηγοριών, σχετίζεται με κάποιο λάθος υπολογισμό εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης)» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επίσης υπογραμμίζει ότι: «Χαιρόμαστε που η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαφές ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) δεν έχει εισπράξει ή ξοδέψει μέχρι στιγμής ούτε μισό ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναφέρουμε τα εξής:

1. Η Ελλάδα καταβάλλει, ανελλιπώς από το 2005, ετήσια συνδρομή ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά με τρόπο άρτιο από τη χώρα μας.

Ρωτάμε: Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;

2. Όπως προαναφέρθηκε, τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στη χώρα από τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με τη συμμετοχή-συνδρομή του si-Cluster και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν -εκ μέρους των Πανεπιστημίων- τουλάχιστον 45 Έλληνες ερευνητές.

Τα Πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο.

Ρωτάμε: Κατηγορεί η ΝΔ τους ερευνητές της χώρας για αδιαφάνεια;

Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι.

Αν απαντήσουμε θετικά, θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για ματαιοπονία ούτε για χαμένο χρόνο ή χρήμα. Και αυτό διότι:

• Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των νάνο και μίκρο δορυφόρων παρουσίασε -σε παγκόσμιο επίπεδο- ρυθμούς ανάπτυξης 37,2% ετησίως κατά την περίοδο 2009-2016.

• Εκτιμάται ότι το 2018 θα εκτοξευθούν 250 νάνο και μίκρο δορυφόροι.

• Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν στον «επενδυτή» 7 ευρώ μέσα σε διάστημα μιας τριετίας.

• Οι συστοιχίες νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους και ταχύτατη ανάπτυξη σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.

• Η επένδυση στον τομέα των νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζει και ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας σε κρίσιμους τομείς, τη συγκράτηση υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του διαστήματος».