Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στέκια ελληνικής κουζίνας στο Γαλάτσι. Στεγασμένο σ’ ένα γοητευτικό αρχοντικό επί της Λεωφόρου Γαλατσίου 100, οι Λεύκες σερβίρουν για περισσότερο από δύο δεκαετίες πιάτα με βάση τις κλασικές ελληνικές γεύσεις. Το εστιατόριο είναι προορισμός για όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα, οι πελάτες του κάθονται στα πολλαπλά δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε σάλες με τραπεζοκαθίσματα και χαρακτηρίζονται από τον φορτωμένο μεν αλλά εντυπωσιακό διάκοσμό τους. Μαζί με το ξύλο, την πέτρα και τα πολύχρωμα πλακάκια που ντύνουν τους τοίχους, συνυπάρχουν βίντατζ αναμνηστικά όπως μια ρετρό ταμειακή μηχανή και γραφομηχανή, παλιά ραπτομηχανή με μπομπίνες με κλωστές διαφόρων χρωμάτων, μαγειρικά χαλκώματα κι ένα ποδήλατο με μεγάλη μπροστινή ρόδα. Μέσα σε όλα αυτά, δεσπόζει η τοιχογραφία του Μάιλς Ντέιβις με την τρομπέτα του σε έντονους κόκκινους και κίτρινους τόνους.

Οταν ο καιρός το επιτρέπει και φυσικά τους θερινούς μήνες, η αυλή του εστιατορίου ανοίγει για να υποδεχθεί τους θαμώνες. Εδώ, ψηλές λεύκες (που έδωσαν και το όνομα στο εστιατόριο), θάμνοι και λουλούδια φτιάχνουν μια ωραία ατμόσφαιρα και μπορούν να λειτουργήσουν σαν μια όαση ηρεμίας αρκετά κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Στην κουζίνα, ο ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Τάσος Ντούμας δημιουργεί πιάτα με σαφείς αναφορές στη γαστρονομική παράδοση της χώρας, δοσμένα με σύγχρονο τρόπο. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα πρωτότυπα μέσα που χρησιμοποιούν για το σερβίρισμα, όπως ξύλα κοπής, κατσαρόλες, λαδόχαρτα, μαντέμια και ζωγραφισμένα πιάτα. Η κρεατοφαγία απογειώνεται αφού συνοδεύεται από εναλλακτικές πρώτες ύλες. Bestseller είναι οι μπριζόλες, το χοιρινό με μανιτάρια, τα σκιουφηχτά ζυμαρικά με απάκι και στάκα και rib eye με σουφλέ κολοκυθιού και καρέ πατάτας. Η γευστική εμπειρία στις Λεύκες ολοκληρώνεται με το μενού των γλυκών, που περιλαμβάνει περισσότερες από 10 προτάσεις όπως bailey’s cheesecake με παγωτό ή τηγανητό παγωτό με κρούστα από ρυζόγαλο.

Στον κατάλογο, πέρα από τις περιγραφές των πιάτων, ο πελάτης μπορεί να βρει διατροφικά σχόλια για το καθένα απ’ αυτά, μαζί με έναν πρόχειρο υπολογισμό των θερμίδων που περιέχουν. Ισως το μάτι έτσι ξεχνιέται από τις αλμυρούτσικες τιμές που έχουν κυρίως οι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.