ΑΓΓΕΙΑ

Η «μικρή» πίεση

Είναι αλήθεια ότι στους ηλικιωμένους δεν έχει σημασία η «μικρή» πίεση; Και αν ναι, γιατί;

(Β.Δ., Ναύπλιο)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης απαντά ότι είναι σωστό πως στους ηλικιωμένους δεν έχει σημασία η «μικρή» πίεση. Αυτό οφείλεται στη σκλήρυνση των αρτηριών, που είναι φυσική συνέπεια της ηλικίας. Αν μπορεί, πάντως, η «μικρή» πίεση να μην είναι μικρότερη από 65 mmHg, αυτό είναι το πιο επιθυμητό.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Η χρόνια ιγμορίτιδα

Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να έχει σχέση με αλλεργίες;

(Ε.Α.Χ., Αθήνα)

Οσοι έχουν αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνια ιγμορίτιδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Ασθματος και Ανοσολογίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αεραγωγοί είναι πιο πιθανό να έχουν φλεγμονή όταν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα. Η ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να οφείλεται σε λοίμωξη, σε μύκητα, σε απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, σε ρινικό πολύποδα ή –σε σπάνιες περιπτώσεις –σε ανεπάρκεια του ανοσολογικού συστήματος.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Γαστρεκτομή και φάρμακα

Είμαι άνδρας 87 ετών. Χειρουργήθηκα το 2010 (μερική γαστρεκτομή). Πρόσφατη γαστροσκόπηση έδειξε οισοφαγίτιδα δευτέρου βαθμού και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή καθημερινά με δομπεριδόνη, αντιόξινο φάρμακο και B12. Υπάρχει σύγχρονο φάρμακο που θα βελτίωνε την οισοφαγογαστρική λειτουργία;

(Σ.Μ.)

Ο γαστρεντερολόγος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπήλιος Μανωλακόπουλος απαντά ότι έχετε υποβληθεί σε μερική γαστρεκτομή και επομένως υπάρχει γαστρική έκκριση με HCL (δηλαδή, υδροχλωρικό οξύ, που εκκρίνεται από συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του βλεννογόνου του στομάχου), έστω και μειωμένη. Η αγωγή σας θα πρέπει να συμπεριλάβει αναστολείς αντλίας πρωτονίων, όπως παντοπραζόλη, ομεπραζόλη ή εσομεπραζόλη. Επίσης, πρέπει να κάνετε μικρά γεύματα και να μην ξαπλώνετε εάν δεν έχουν περάσει μιάμιση έως δύο ώρες από τα γεύματα. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε τη δομπεριδόνη και το αντιόξινο φάρμακο. Τέλος, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο γιατρό σας για την περαιτέρω παρακολούθηση.