Για σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα πλάσματος και ανοσοφαιρίνες προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μάλιστα, ζητά από τους γιατρούς – τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα – να χορηγούν με φειδώ τα συγκεκριμένα σκευάσματα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω θεραπείες χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, όπως αυτοάνοσες ασθένειες, ανοσοανεπάρκεια και φλογμονώδεις παθήσεις.

Εντούτοις και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ είναι ιδιαίτερα δυσχερής η κάλυψη των αναγκών των ασθενών, εξ΄ αιτίας αφενός της αυξημένης ζήτησης και αφετέρου τη μειωμένη διάθεση αλλά και «κάποια ποιοτικά προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων».

«Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι επαγγελματίες της υγείας (γιατροί, φαρμακοποιοί, υπεύθυνοι διανομής των φαρμακευτικών εταιριών) του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να είναι προσεχτικοί στη χορήγηση τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΦ.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση και διερευνά τη δυνατότητα έκτακτης εισαγωγής από άλλα κράτη. Εντούτοις, «η διαθεσιμότητα των παράγωγων αίματος είναι περιορισμένη σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και η ανεύρεση και εισαγωγή επιπλέον ποσοτήτων εξαιρετικά δύσκολη».

Ωστόσο, ο ΕΟΦ κατόρθωσε να εξασφαλίσει ποσότητες ανθρώπινης λευκωματίνης μέσω ΙΦΕΤ και αναμένονται μικρές ποσότητες ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης.