Πώς το έλεγε ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος σε εκείνη την κλασική ατάκα: «Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Ετσι ακριβώς, αν και εδώ δεν πρόκειται για κινηματογράφο αλλά μάλλον για θέατρο και μάλιστα του παραλόγου. Η ατμόσφαιρα της… εξυγίανσης που ήρθε και απλώθηκε σαν πέπλο στον ουρανό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το επεισόδιο της 28ης αγωνιστικής, σουρεαλιστικό αλλά κυρίως απολύτως χαρακτηριστικό της νέας τάξης πραγμάτων. Η ΑΕΚ με φιέστα τίτλου στο ΟΑΚΑ. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου στην Τούμπα με τη συνήθη δήλωση… πρωτιάς για την ομάδα του («έχουμε 64 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο» ήταν τα λόγια του). Ο εφέτης Σκουτέρης πάνω από τη δικογραφία του ΠΑΟΚ – ΑΕΚ με την ευχή όλων μας κάποια στιγμή να ανακοινώσει την απόφασή του. Και ο Ολυμπιακός να μετρά τις πληγές, αυτού του περίφημου κινήματος που ήρθε φέτος στα πράγματα ως άρχουσα τάξη (ΕΠΟ) με τη φιλοδοξία να αλλάξει τις Κυριακές μας. Κυριακές που δεδομένα άλλαξαν, αλλά τώρα που έπεσαν οι μάσκες και όλοι κατάλαβαν, είναι κατά έναν περίεργο τρόπο όλες ίδιες.

Η χθεσινή ιστορία στη Ριζούπολη θα μπορούσε να θεωρηθεί και κάτι σαν χαριστική βολή για τους Ερυθρόλευκους. Οχι για την ήττα από τον Απόλλωνα (1-0) που σημειωτέων διατήρησε και μαθηματικά την Ελαφρά Ταξιαρχία στη Σούπερ Λίγκα. Κάτι σαν το τέλος της υπομονής μοιάζει, γιατί πραγματικά δεν πάει άλλο αυτή η φάρσα. Δεν αφήνουν τον Ολυμπιακό σε ησυχία ούτε τώρα που επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα σοβαρό διακύβευμα. Λες και θέλουν να τον προκαλέσουν. Λες και επιδιώκουν κάτι παραπάνω από τη φετινή του «εξόντωση». Λες και του στέλνουν μήνυμα για τα επόμενα.

Α λα Ρομπέρτο Κάρλος

Τι ακριβώς συνέβη: Θυμάστε την περίφημη επέμβαση α λα… Κασίγιας του Ρομπέρτο Κάρλος σε εκείνο το Ρεάλ – Ολυμπιακός στο σουτ του Σίνισα Γκόγκιτς πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια στο Μπερναμπέου; Ε, από εκεί πήρε την έμπνευση ο Γιάννης Κοντοές θέλοντας να σταματήσει το σουτ του Δημήτρη Νικολάου, στο 90′ + 1′ . Σαν τερματοφύλακας έδρασε ο 32χρονος αμυντικός για να αποτρέψει την ισοφάριση. Ξεκάθαρα. Ο διαιτητής όμως όχι μόνο δεν είδε τίποτε αλλά θύμωσε κιόλας με τις διαμαρτυρίες. Και θύμωσε τόσο που την πλήρωσε με μια… απώθηση ο Μάριν. Κανονική σπρωξιά στον Γερμανό, ο οποίος σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Μόλις ο Μάριν σηκώθηκε μάλιστα είδε και μια κίτρινη κάρτα ως bonus της παρωδίας! Ηταν τρελαμένος μετά το ματς ο Γερμανός και όχι άδικα. Πού να το περίμενε όλο αυτό που του προέκυψε. Ενας ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου και της καριέρας, ένα αστέρι επιπέδου Εθνικής Γερμανίας και Τσέλσι να γίνεται… σάκος οργής ενός διαιτητή. Μήνυση του υπέβαλε με τη λήξη του ματς. Μήνυση και… λίγο ήταν!

Προσοχή: Δεν κάνουμε πλάκα.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω είναι πραγματικότητα. Και δεν ήταν τα μοναδικά σε αυτό το… επετειακό απόγευμα. Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός χθες είδε τον –περί ου ο λόγος ρέφερι –Αλέξανδρο Κατσικογιάννη πριν κάνει επίδειξη ισχύος με τον Μάριν, να του λέει «όχι» σε τέσσερα διαφορετικά πέναλτι!

«Και διεθνής»

«Να δείτε που θα γίνει διεθνής» σχολίασε με νόημα ο Κώστας Καραπαπάς και σίγουρα όχι γιατί διαθέτει… το κληρονομικό χάρισμα. Τα όσα έχει δει φέτος ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ είναι που του δίνουν το δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιες προγνώσεις: «Κάθε βδομάδα που περνάει πιστεύουμε ότι αποκλείεται να δούμε μεγαλύτερη ξεφτίλα. Δυστυχώς έχει και παρακάτω! Δεν εξετάζουμε τι κάνει το ποδόσφαιρο και ποιος παίζει καλά, ή ποιος μπορεί να παίξει καλύτερα. Αυτό που εξετάζουμε είναι το παραποδόσφαιρο. Αυτοί που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και έχουν κάνει το ποδόσφαιρο βάλτο, φορώντας τον μανδύα της εξυγίανσης» δήλωσε.

Και πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα ο Κώστας Καραπαπάς: «Ο σημερινός διαιτητής πνίγηκε από το άγχος, γνωρίζοντας προφανώς ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει καλό αποτέλεσμα στην αρχή του αγώνα και έκανε αυτά που είδατε όλοι στο γήπεδο. Τέσσερα πέναλτι, δύο από τα οποία θα σφύριζε και ο χειρότερος εχθρός μας. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ διαιτητή να χτυπάει ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο! Θα κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Χτίζουμε ήδη τον Ολυμπιακό της επόμενης ημέρας, μια ομάδα που θα είναι πολύ καλύτερη και πρέπει όσοι αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο να αποφασίσουν να τελειώνουμε με το παραποδόσφαιρο»!

Ποιες είναι οι δύο άλλες φάσεις πέναλτι, που ο Κατσικογιάννης έκλεισε τα μάτια του ερμητικά; Το χέρι του Σιατραβάνη (32′) σε σουτ του Μιραλάς και την ανατροπή του Ανδρούτσου στην ίδια φάση με τον… Κοντοέ πορτιέρο (91′ + 1′). Πριν φορέσει… γάντια ο Κοντοές, ο Στάθης έχει ανατρέψει ξεκάθαρα τον Ανδρούτσο εντός περιοχής.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Αλλος το μονότερμα, άλλος τους βαθμούς

Ποιος ήταν ο χθεσινός πρωταγωνιστής της Ριζούπολης; Ξεκάθαρα ο διαιτητής Αλέξανδρος Κατσικογιάννης και το κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις μη καταλογισμών πέναλτι υπέρ των Ερυθρολεύκων. Μπήκε και εκείνος στο άλμπουμ με τις αναμνήσεις μιας σεζόν που ο Ολυμπιακός προφανώς θα είχε διαφορετική τύχη αν έπαιζε απέναντι σε 11.

Κατά τα άλλα, στο αφήγημα αυτού του 1-0: Ο Απόλλωνας ευτύχησε να προηγηθεί σε… δευτερόλεπτα από την έναρξη του ματς (Αλμπάνης 0:40). Τι ακολούθησε; Οι αριθμοί τα λένε όλα. Ο Ολυμπιακός 71% κατοχής και 20 τελικές προσπάθειες. Ανάμεσα σε αυτές το δοκάρι του Φορτούνη (22’). Ο διεθνής άσος έχασε και ένα… άχαστο στο 16’ με κοντινή κεφαλιά, στο 24’ τον μιμήθηκε ο Ανσαριφάρντ, ενώ ο Ιρανός είδε τον Χουάντερσον να σταματά την κεφαλιά του στο 47’. Ξανά ο Καρίμ στο 56’, αλλά χαμένο τετ α τετ. Σαν να μην ήθελε η μπάλα να μπει.

Στο 60’ο Χρήστος Κόντης εμφανώς προβληματισμένος από την εμφάνιση του «αόρατου» Κέβιν Μιραλάς αντικαθιστά τον Βέλγο με τον Βρουσάι. Αλλαγή που σε συνδυασμό με εκείνη του Ανδρούτσου (έξω ο Ρομαό) δίνει επιπλέον ώθηση. Και πάλι όμως μια σειρά από χαμένες ευκαιρίες. Μονότερμα που παρολίγον από το πουθενά να γίνει 2-0 υπέρ του Απόλλωνα με τον Σιατραβάνη να χάνει με τη σειρά του μια καλή ευκαιρία (84΄). Είναι απίστευτο που αυτό το ματς ολοκληρώθηκε με νικήτρια την Ελαφρά Ταξιαρχία. Είναι απίστευτα όσα δεν είδε ο Κατσικογιάννης. Είναι όμως και αληθινό. Σημεία των καιρών. Κανόνες… εξυγίανσης. Και ντροπής!

Απόλλων Σμύρνης (Γιώργος Παράσχος): Χουάντερσον, Κοντοές, Κύργιας (7΄ Μπαρτολίνι), Ζησόπουλος, Στάθης, Ναδάλες, Τσουκαλάς, Χουάρες (68΄ Μενδρινός), Κονέ (23΄ Σιατραβάνης), Αλμπάνης, Ελμπάζ.

Ολυμπιακός (Χρήστος Κόντης): Προτό, Κούτρης (13΄ Χατζισαφί), Νικολάου, Ενγκελς, Ομάρ, Ταχτσίδης, Ρομαό (59΄ Ανδρούτσος), Φορτούνης, Μιραλάς (59΄ Βρουσάι), Μάριν, Ανσαριφάρντ.